Maminka.czTěhotenství

Změny na kůži v těhotenství

Reklama 26.  3.  2019
Těhotenství je obdobím nejen velkých změn v těle ženy, ale také na kůži. Nejedná se pouze o vlivy hormonální, ale také imunologické a metabolické. Během těhotenství se některá kožní onemocnění mohou zlepšit např. akné nebo lupenka, ale také zhoršit nebo nově vzniknout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi základní a velmi časté projevy patří hyperpigmentace, strie (pajizévky) zvýšené ochlupení (hypertrichóza) a vznik popraskaných cévek nebo červených papulek (hemangiomů).

S rostoucím bříškem a zvětšením prsů může dojít intenzivním tlakem ke vzniku modročervených pruhů neboli tzv. strií, které jsou v pozdějším období bělavé barvy. Kůže působí dojmem jejího popraskání, elastická vlákna prakticky chybějí, kůže je v těchto místech ztenčená neboli atrofická. Základní prevencí je promazávání kůže již v prvním trimestru. Je nutné promazávat nejen bříško, ale také stehna, bedra, boky a prsa. Pokud jsou již strie přítomny, jejich odstranění je velmi obtížné vzhledem k atrofickým změnám a spíše nemožné. Časem ale strie probledávají a nejsou tak nápadné.

TIP: K pravidelnému promaštění kůže vyzkoušejte vyživující tělové mléko pro velmi suchou pokožku Intense Nourishment od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť.

Klepněte pro větší obrázek

Zvýšené ochlupení vzniká v důsledku hormonálních změn, stejně tak sklon ke zvýšené pigmentaci v oblasti bříška, zevních rodidel a bradavek. Do jednoho roku od porodu se tyto změny vrací do původního stavu.

Hemangiomy vznikají různě na těle, nejčastěji na trupu. Nejprve vznikají jako tečka lividní na kůži, která se postupně zvětšuje v lividní pupínek. Při rozškrábání může silně krvácet, ale nejedná se o nic nebezpečného. Po porodu je možné projevy odstranit pomocí laserů nebo elektrokoagulace.

Těhotenské dermatózy

Onemocnění, která se vyskytují pouze v těhotenství, označujeme jako těhotenské dermatózy. Patří k nim např. svědění kůže neboli pruritus, herpes gestationes nebo progesteronová dermatitida.

Pruritus – celkové svědění těla se nejčastěji vyskytuje ve třetím trimestru těhotenství a končí do 14 dnů po porodu. Je velmi důležité vyloučit zvýšené hladiny žlučového barviva (bilirubinu) a jaterních enzymů. Na kůži jsou viditelné pouze stopy po poškrábání. Pokud jsou vysoké hodnoty bilirubinu, kůže může být zbarvena mírně do žluta, též oči mají žlutavé zbarvení. Při svědění kůže jsou doporučována různá externa, dále přípravky, které zklidňují svědění.

Herepes gestationes není opar jako opar, se kterým se běžně setkáváme. Na břiše, ale také na horních končetinách vznikají vyvýšené, červené kožní projevy, které vypadají jako po popálení kopřivou, na kterých se vyskytují puchýře. Tato ložiska mohou být také na dlaních nebo ploskách, na sliznicích. Nejčastěji se toto onemocnění vyskytuje na konci druhého a třetího trimestru. Jedná se o imunologickou reakci. Mizí po porodu. U 15% - 20 % žen hrozí potrat nebo předčasný porod. Léčba spočívá v aplikaci přípravků s lehkými kortikoidy a zinkem.

Progesteronová dermatitida velice vzácné onemocnění, které nesvědí. Vznikají projevy podobné akné na začátku těhotenství, nejčastěji na hýždích a končetinách. Často dochází také k poklesu váhy, bolestem kloubů. Jedná se o přecitlivělost na progesteron. Adekvátní léčba není známá. Riziko potratu je vysoké.

Kožních onemocnění je mnoho, mohou být vyvolány různými faktory. V těhotenství je žena více náchylná k různým nemocem a kožní projevy se mohou vyskytovat kdykoliv. Výhodou je, že často mizí po porodu, ale někdy je svědění velmi silné a lokální přípravky fungují omezeně. Základem je pravidelné promazávání. Při vzniku projevů je vhodné vyhledat kožního lékaře.

MUDr. et Bc. Lucie Růžičková Jarešová

Témata: Těhotenství