Maminka.czPo porodu

Povolené bříško, pokleslá prsa i křečáky. Jak dát tělo po porodu do formy?

Markéta Novák Matějková 27.  6.  2019
Maminky se shodnou, že porodit dítě je to nejúžasnější, co jim život přinesl. Těhotenství a následný porod je však také velkou zátěží pro vaše tělo a některé změny vás mohou překvapit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nám do časopisu Maminka napsala herečka Marie Doležalová svůj fejeton o tom, že všechny mámy po porodu jsou tlusté a že nemá cenu se tím nechat rozhodit, sklidila neuvěřitelné množství pozitivních reakcí.

Jednoduše vystihla to, co kolem nás můžeme vnímat - od žen se čím dál více očekává, že budou ihned po porodu vypadat jako dříve.  Přitom nejdůležitější je, aby žena byla spokojená sama se sebou. Rozhodně nemá cenu se po dokonalé postavě honit hned po porodu. Ne nadarmo se říká, že tělo se vrací zpět do původní podoby dalších devět měsíců po porodu.

Nemusíme si však nalhávat, že naše tělo bude vypadat stejně. Některé změny jsou prostě nevratné, ale můžeme jim pomoct nebo je zmínit. Každá z nás má navíc jiné genetické dispozice a roli hraje také to, o kolikáté těhotenství se jedná. Zanedbatelný není ani náš věk.

Ze své zkušenosti mohu říct, že zatímco po prvním těhotenství ve 26 letech se mé tělo po porodu opravdu razantně nezměnilo, tak o devět let později po čtvrtém těhotenství jsem se již smířila s tím, že křečových žil se nezbavím nebo že bez vyztužené podprsenky už opravdu chodit nemohu.

Jak se změní tělo po porodu? Tohle vám nikdo předem neřekl!

Co ženy po porodu nejvíce trápí?

Pigmentové skvrny

Některým ženám se v těhotenství na obličeji a na těle objeví pigmentové skvrny. Jsou způsobené zvýšenou hladinou hormonu stimulujícího pigmentové buňky nebo zvýšenou hladinou hormonů estrogenu a progesteronu. Mezi nejčastější patří hyperpigmentace v oblasti genitálu, dvorců bradavek, někdy i v podpaží a na stehnech. Často se objevují i pigmentace v obličeji tzv. melasma. Po porodu melasma bledne týdny až měsíce, vlivem UVA záření se však může opět zvýraznit.

Tip: Pokud samy nevymizí, navštivte kožního lékaře, který vám může doporučit speciální zesvětlující krém.

Strie

Strie vznikají jako důsledek přetížení kůže a následné destrukce její elasticity v průběhu těhotenství. Strie vypadají zpočátku jako červenomodré, někdy mírně vyvýšené pruhy, různé délky a šířky. Postupem času blednou, takže se stávají méně patrnými, stříbřitěbělavými, ale kůže nad nimi se typicky při ohybu řasí.

Tip: Po porodu nepřestávejte pokožku důkladně promazávat, a to nejen bříško, ale i prsy, stehna a hýždě. Pro co nejlepší výsledek je nutné krém či olej používat tak často, jak si na to jen vzpomenete. Rozhodně je nutné na něj nezapomínat například po sprchování, ráno po probuzení a i večer před spaním. Pomáhá také ošetření biostimulačním laserem.

Jak na strie přírodní cestou – pomůžou černý čaj, citron i vaječný bílek

Křečové žíly

Otoky končetin, kterými jste trpěla na konci těhotenství, do týdne zmizí. U mnoha žen se křečové žíly v průběhu těhotenství projeví nebo zhorší. Je to následkem změn v koncentraci hormonů v ženském organismu, které mají za následek rozšíření žil již v úvodu těhotenství. Metličkové nebo kmenové varixy jsou pro těhotenství typické, zejména v oblasti konečníku a na dolních končetinách. S postupujícím těhotenstvím se zvyšuje průtok v cévním řečišti pánve.

Zvětšená děloha tlačí na pánevní žíly a zhoršuje odtok krve z dolních končetin, navíc dochází k zadržování tekutin a zvýšení objemu krve. To všechno jsou faktory, které u vnímavých žen vedou ke vzniku křečových žil. K normalizaci většinou dochází za osm až  dvanáct týdnů po porodu.

Tip: Kdykoli je možnost, zvedněte nohy do výšky. Vyhýbejte se dlouhému sezení nebo stání.  Sprchujte se střídavě teplou a studenou vodou. Pak nohy jemně promasírujte.

Padání vlasů

Nepříjemný, ale dočasný jev, který po porodu postihne nejednu maminku mají na svědomí hormony. Stav se většinou upravuje spontánně do 6–15 měsíců po porodu.

Tip: Po porodu se někdy podávají léky podporující prokrvení kůže, vhodné jsou masáže kůže vlasaté části hlavy.  Na trhu jsou k dostání speciální posilující šampony nebo séra, která mohou pomoci.

Křečové žíly v těhotenství? Hoďte nohy nahoru! Co dál pomáhá?

Pokleslá ňadra

Prsa po porodu a kojení častou poklesnou, protože kůže, která je pokrývá, se vytáhne v důsledku zvětšení prsou. Problém je v tom, že u některých žen zůstanou prsa pokleslá i tehdy, kdy se zmenší na stejnou velikost, jakou měla žena před porodem.

Tipy:

1. Od prvního týdne můžete pravidelně provádět vždy po kojení cvik na posílení prsních svalů: Před hrudníkem tlačte proti sobě ruce.

2. Proti ochabování tkáně pomáhá i střídavá sprcha horkou a studenou vodou. Jestli jste otužilejší, pak kolem ňadra můžete kroužit proudem studené vody po směru hodinových ručiček až desetkrát.

3. Naučte se stát i sedět vzpřímeně. Když totiž narovnáte záda a zároveň stáhnete lopatky k sobě a ramena dolů, automaticky se vám vypnou prsa a jako zázrakem se o nějaký ten centimetr zvednou. Jestliže chodíte shrbená, visí prsa dolů a vazivová vlákna se tak zbytečně namáhají.

4. Ke zlepšenému držení poprsí. přispívají stimulace metabolismu tkáně, nárůst buňkové respirace (správné dýchání) a zpevnění kožní tkáně. Toho můžete s úspěchem dosáhnout pravidelným používáním emulzí na zpevnění.

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu

Povolené břišní svalstvo

Pokud jde o břicho, počkejte s cvičením minimálně šest týdnů. Pak můžete začít s posilováním šikmých břišních svalů. Šikmé svalstvo břišní vytrénujete, budete-li proti sobě tlačit ruku a koleno. S posilováním přímých břišních svalů pár měsíců počkejte - po devíti měsících těhotenství jsou rozestoupené a hrozí, že nevhodným cvičením tento stav zafixujete.

Tip: Na začátek stačí svižnější chůze s kočárkem, se správně nastavenou rukojetí pro vzpřímenou polohu těla. Prospěje vám i jóga, později pilates, či speciální program ve fitness centru.

Nadbytečná kila

Pohyb je při shazování kil nezbytný, jíst se ale musí. Na snídani si podle nálady dejte třeba müsli nebo chléb. Oběd by měl být teplý, večeři si můžete dát studenou. Nezapomínejte ani dvakrát denně na svačinky. Všechna tři hlavní jídla si vychutnejte v klidu a pohodě u stolu.

Úprava hmotnosti úzce souvisí s úpravou životního stylu, správným složením jídelníčku z potravin, které dodají tělu energii a zbytečně ho nezatíží, je důležité se naučit pravidelnosti ve stravování a uvědomit si důležitost pitného režimu a těžit z toho můžete nejen vy, ale i celá rodina“radí Lenka Smržová, výživová poradkyně Cambridge Weight Plan. Rozvrhněte si den tak, aby tzv. nezobala mezi jídly.

Snažte se dodržet rozestupy mezi jídly (cca 2,5 hodiny a více), poslední jídlo by mělo by přibližně 2 hodiny před spaním. S pohybem začněte postupně, snažte se přizpůsobit vašim denním aktivitám s dítětem i bez něj a využijte je ve svůj prospěch. Po ránu  stačí krátké protáhnutí, přes den běžná aktivita a večer třeba jógu nebo pokud jste celý den proseděla, vyrazte na hodinovou procházku třeba právě s dětmi. A ještě jednu rada - mějte se ráda, pokud se bude tělo cítit dobře, bude i lépe spolupracovat!

Tip: I když vás zvýšená únava a nervozita svádějí k mlsání, raději sladkosti vynechejte. Zbytky po dětech vyhazujte a udržte si tento zvyk i v následujících letech, jinak budete mít problémy s váhou! Nepřehánějte to s kávou a alkoholu se vyhýbejte obloukem!

Hubnutí po porodu: Jak dostat bříško do formy?

Ta psychika!

Změny nálad jsou zapříčiněny hormonální změnou a nástupem laktace. Můžete být například plačtivá, smutná, lítostivá, vystrašená, vyčerpaná, nesoustředěná, či naopak podrážděná. V důsledku změny hladiny hormonů se mohou objevit i bolesti hlavy. Jejich příčinou mohou být i poruchy spánku a přetrvávající únava.

Tip: Odpočívejte, přijímejte dostatek tekutin, důležitá je pravidelná výživná strava, čerstvý vzduch, klid. Dobré je i s někým si o tom popovídat. Několik hodin týdně si rezervujte jen pro sebe – existuje i život mimo mateřské povinnosti. Myslete pozitivně a snažte se, abyste si udělala každý den alespoň malou radost.  Pomáhá i bylinkový čaj, který pomůže zmírnit celkové napětí.

VIDEO: Co se děje s orgány v břiše během těhotenství

Témata: Těhotenství, Porod, Po porodu, Tělo, prsa, Hubnutí po porodu, Pokles, Bříško, Hormon, Důsledek, Objem krve, Cambridge Weight Plan, Marie Doležalová, Rozšíření, Tik, Tip, Odtok, Pór, Posílení, Shazování, Stání, Maminka, Jak, Kůže, Pilates