Maminka.czKojenec

Znakovat, nebo ne? Vyplatí se tuto metodu používat nebo v dorozumívání nepomůže?

Erika Pilátová 6.  2.  2017
To nejdůležitější, co my mámy chceme vědět, je: Co děti potřebují, proč pláčou a jak to udělat, aby jim bylo zase dobře. Abyste se domluvila i s tím malým človíčkem, který ještě nemluví, vám může pomoci metoda znakování. Prozradíme, jak funguje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzpomínám si, jak mi po probuzení po císařském řezu přinesli poprvé dceru. Držela jsem ji v náručí, ona najednou otevřela oči, zvedla ke mně hlavu a úplně malinko se usmála. Byl to ten nejlepší úsměv na světě a brala jsem to jako naše přivítání: „Mami, tak jsem tady, tak mě tu konečně máš.“

Pak očička zase zavřela a spala. Bylo to takové gesto, pohled ve smyslu „já vím, že ty víš“, které určitě nikdo v tu chvíli nepostřehl. Ale pro mě to byl první způsob komunikace. Nemělo to nic společného se znakováním, ale myslím si, že to prostě byl náš první, malý, ale velmi významný rozhovor mezi čtyřma očima.

Znakování: Domluvte se se svým miminkem

Z narození syna si takový okamžik vybavuji až s několikatýdenním zpožděním. A pak se čeká na to první kouzelné slovo „máma“. Většinou se dospěláci tak moc soustředí na komunikaci mluvenou řečí, že jiné signály svých dětí tolik nevnímají, nebo dokonce přehlížejí.

Nečekejte na první slovo vašeho děťátka. Začněte se svými ratolestmi komunikovat znakováním a budete překvapena, co všechno vám ti malí drobečkové dokážou sdělit.

MIMINKA TO VĚDÍ

Několikaměsíční miminka už vám potřebují něco sdělit, jen jim chybí prostředek, kterým by vám to dala najevo. Pokud jim dáte šanci se projevit metodou znakování, najednou zjistíte, že reagují na něco, o čem jste si myslela, že je pro ně zatím velmi složité.

Můžete se s nimi bavit o věcech, o kterých byste si s dětmi, které znakování nepoužívají, povídala až o několik měsíců později.

„Důvod je ten, že ovládat mluvidla a používat artikulovanou řeč je náročné. Jazyk je nástrojem myšlení. Pasivní slovní zásoba dítěti umožňuje ve slovech myslet, ale aktivní vyjadřování se slovy přichází ve vztahu k myšlení vlastně pozdě,“ říká autorka knih o znakování pro miminka Terezie Vasilovčík Šustová.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Venkovní prostředí, Komunikační schopnost, Pozitivní vliv, Trénování, První slovo, Efektivní komunikace, Sociální kontakt, Pozitivní chování, První způsob, Společná řeč, Přivítání, Gesto, Vasil, Kašlání, Piškot, Hlásek, Znak, Úžasná věc, Správný vývoj, První slůvko, Slovní zásoba