Maminka.czDěti

Známe nejoblíbenější jména miminek v lednu 2017. Jaká to jsou?

Markéta Novák Matějková 16.  10.  2017
Žádné velké překvapení se nekonalo. Nejoblíbenějšími jmény pro děti v Česku jsou Jan a Eliška. Vyplývá to z každoroční zprávy Českého statistického úřadu, kterou dnes při příležitosti Evropského dne statistiky zveřejnil.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Statistika se týká jmen dětí narozených v lednu. Druhá a třetí příčka u dívčích jmen patří Tereze a Anně. Mezi chlapeckými jmény se na druhém místě umístil Jakub a třetí byl Matyáš.

Klepněte pro větší obrázek

Zatímco Eliška se drží na nejvyšší příčce již tři roky, Jan vystřídal Jakuba po pěti letech. Další místo za Eliškou obsadily Tereza s Annou. Čtvrtá skončila Adéla a pátá Viktorie.

Vůbec poprvé se do první trojice nejoblíbenějších chlapeckých jmen dostal Matyáš. Loni skončil šestý.

Klepněte pro větší obrázek

Top dvacet nejoblíbenějších chlapeckých jmen 2017

Mezi dvaceti nejoblíbenějšími chlapeckými jmény se objevují Lukáš, Adam, Tomáš, Matěj, Ondřej, Vojtěch, David, Daniel, Dominik, Martin, Petr, Kryštof, Marek, Michal, Antonín.

Klepněte pro větší obrázek

Top dvacet nejoblíbenějších dívčích jmen 2017

V lednu 2017 dávali rodiče holčičkám jména jako Ema, Sofie, Natálie, Kristýna, Karolína, Barbora, Veronika, Kateřina, Laura, Nela, Sára, Lucie, Klára, Emma a Marie.

„Pokud bychom jména Ema a Emma dali dohromady, skončila by na druhém místě," řekl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu, který však jména počítal zvlášť.

Klepněte pro větší obrázek

Rodiče se nebojí ani netradičních jmen

Český statistický úřad zveřejnil také přehled netradičních jmen. Z chlapeckých jmen to jsou například Severín, Aurelián, Darek, Broněk, Zlatan nebo Ibukun Churchill.

Klepněte pro větší obrázek

Mezi netradičními jmény dívek se objevila Lara, Ticiana, Maya, Mabel, Aida Sakura, Frída nebo Doubravka.

Klepněte pro větší obrázek

Jak se dědí jména

V případě chlapců se jména dědí častěji, a to zhruba v 15,3 %. Nejčastěji se dědí jména jako Jan, Martin, Petr, Michal a Jiří.

U dívek se jména nedědí tak často jako u chlapců. Pokud ano, tak se většinou jednalo o jména Barbora, Veronika, Kateřina, Lucie a Marie.

Klepněte pro větší obrázek

Porovnání pořadí jmen u dětí a rodičů

Klepněte pro větší obrázek

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Nejoblíbenější chlapecká jména loni v lednu byla Jakub, Jan a Tomáš, nejoblíbenější dívčí jména Eliška, Tereza a Anna. Více si můžete přečíst ZDE.

Víme, jaká jména budou nejpopulárnější v roce 2018. Inspirujete se?
Každý osmý kluk má jméno po otci a nejvíce se dědí jméno Jiří
Lucifer nebo Belzebub, i taková jména chtěli dát loni rodiče svým dětem
Témata: Děti, Novorozenec, Jména, Mabel, Lucifer, chlapecká jména, dívčí jména, Nejoblíbenější jméno, Chrám, Led, Zvěř, Matyáš, Česká republika, Jan, Church, Jak, Lucie, Tomáš Chrámecký, Aida, Statistický úřad, Velké překvapení, Karolina, Příčka, Dívčí jméno, Anne