Maminka.czTěhotenství

Znamená příchod miminka ztrátu svobody? Na něco si zkrátka budete muset chvíli počkat, říká psycholožka

Michaela Láchová 15.  11.  2021
Možná přišlo miminko neplánovaně. A možná plánovaně, ale rychleji, než jste čekala. V obou případech vás mohou provázet pocity, že jste právě ztratila svobodu. Čím to je? A jak s takovou emocionální smrští naložit? Rozporuplným pocitům nastávajících rodičů nepomáhají ani nevyžádané rady „zkušenějších“. Pusťte je raději hned druhým uchem ven!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá změna v našich životech si žádá svůj čas. A co teprve takový veletoč, jakým je první dítě. I v případě, že jste jej vlastně tak trošku plánovala, respektive jste se rozhodla, že tomu, jak se říká, „necháte volný průběh“, vás můžou dvě čárky na testu zaskočit. Hlavou pak projíždějí tisíce myšlenek. Mezi nimi možná i ta, že máte ráda svůj svobodný život, kdy si rozhodujete o svém čase a jste v podstatě zodpovědná jen sama za sebe. A to se teď změní. 

VIDEO: Jak zaručeně poznat první příznaky těhotenství?

Záhy sama sebe za tyhle myšlenky káráte, protože je dnes přece tolik žen, které by si miminko přály a nemůžou se ho dočkat… Můžeme vás ale uklidnit, na téhle myšlenkové a pocitové horské dráze nefrčíte jediná. Najednou vás můžou provázet pocity, že už nebudete moct jít, kam chcete a kdy chcete, užívat si a že odteď budete už jen neupravená, izolovaná a totálně unavená. Že vaše svobodné já jednoduše zmizí někde v nenávratnu. Věřte ale, že to tak není. Nebo nemusí být. 

Psycholožka LUCIE MACHOVÁ: Těhotenství změní celé naše já.

Čím to je, že maminky, které otěhotní nečekaně nebo rychleji, než očekávaly, bojují s pocity ztráty svobody? 

Těhotenství, obzvlášť to první, je velká životní změna. Něco pro ženu v tu chvíli končí a něco jiného začíná. V podstatě se změní naše já, je obohacené o novou roli, kterou jsme si buď vybraly, nebo nám přišla do života. Vždycky, když něco nového přichází, zabere to nějaký prostor a to, co bylo dřív, se musí trošku umenšit. Naše já není nafukovací, stejně jako čas nějak plyne, den má dvacet čtyři hodin a všechno se nám do něj jednoduše nevejde. A to může vyvolat právě tyto pocity…

Pro každou maminku znamená svoboda něco jiného. Pro některou je to její práce, pro některou jsou to koníčky. Vždycky je to podle toho, jak to celé vnímá a kterou svou roli nebo část své identity cítí, že bude muset upozadit. Přichází nová role, povinnosti i radosti, zodpovědnost. S něčím se, chtě nechtě, musíme rozloučit, ale samozřejmě je to proces, někdy je potřeba si to odplakat. Někdy mluvím s ženami o tom, že se s dítětem cítí naplněné, ale neodsmutnily si to, co musely nechat v minulosti. Na něco je zkrátka někdy potřeba počkat, až děti povyrostou, a pak si zase na to utvořit prostor. 

Máte nějaké tipy pro maminky, jak si tu svou svobodu, ať už to pro každou z nich znamená cokoli, uchránit? 

Hodně často to závisí na tom, jak žena dokáže komunikovat se svým okolím. Zaprvé jaké to okolí je, jestli je připravené ji podpořit. Jsou maminky, které si musejí všechno obstarat samy a nemají jinou volbu, některé zase ano, ale nechtějí to jinak. Ne každá má kolem sebe pomoc, hodně záleží na tom, jaké jsou zvyklosti dané rodiny, jak funguje. Důležité ale je, jestli si maminka dokáže o pomoc říct nebo ji dokáže přijmout.

Kde může „svobodný prostor“ hledat maminka bez partnera, která musí vše kolem miminka obstarávat sama? 

Když maminky nemají partnera nebo není fyzicky přítomen, často hledáme společně možnosti, jak si v určitých situacích ulevit. Co se fyzické úlevy týče, někdy stačí, když někdo na chvilku miminko podrží. Nejjednodušší způsob je ale hledat i své vnitřní možnosti. Někdy mají maminky pocit, že se o miminko musí starat neustále nebo že by si s dítětem měly pořád hrát, stimulovat ho. Vliv na to má hodně faktorů, třeba osobnost a vlastní zkušenosti té maminky z jejího dětství i osobnost dítěte.

Někdy můžeme zjistit, že během dne vzniká nějaký prostor, který může maminka využít a který není na první pohled vidět. Hodně bývají maminky zahlcené tím, „co by se mělo“. Někdy stačí promyslet, jak lépe nakládat s časem, někdy hledáme déle, co je to, co ta maminka opravdu potřebuje. Ne vždycky to je mít separé čas pro sebe, někdy může být součástí potřeb pocit místa v rodině, ocenění od partnera nebo právo na péči ze strany blízkých. 

Když jsem si o tématu svobody povídala se svou maminkou, říkala mi, že má pocit, že naše generace je celkově egoističtější, že ona ani její kamarádky nepřemýšlely nad tím, že by s dítětem ztrácely svobodu… Myslíte, že to souvisí i se současným trendem odkládání mateřství a s tím, že jsme mohly ochutnat víc svobody než předchozí generace? 

Vždycky na nás kromě individuálních faktorů působí i další, jako jsou společenské, kulturní a politické dění. Společnost i vnímání rodiny a jejích rolí se tím proměňuje a trendy se mění, v mateřství nevyjímaje. Dokážu si představit, že v období komunismu mohlo být pro mnoho žen mateřství tím nejsvobodnějším prostorem, který si alespoň nějak dokázaly ochránit. Nabídka příležitostí byla režimem omezená a nemusela být ani lákavá. To se za poslední roky změnilo a misky vah se možná více vyrovnaly. 

Mám poměrně svobodnou volbu, jak naložím se svým časem, spoustu možností, co zažít, co objevovat. Když se rozhodnu mít dítě, budu objevovat jiný svět, nabývat zkušenosti jiného druhu. Bude to také zajímavá cesta, ale je s ní spojený větší závazek. Mé jednání ovlivňuje nejen můj život, ale také život mých dětí. To je velká změna a s ní se pojí přirozený smutek, že se některých příležitostí světa musím teď vzdát.
 

Jak se vyrovnat s prvotními, mnohdy rozporuplnými pocity? Jak si najít čas a prostor, který bude patřit jen vám? A lze vůbec svoboda s mateřstvím dohromady? Přečtěte si celý článek v listopadovém vydání časopisu Maminka. Časopis je dostání ve všech trafikách, ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.
  

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Nezapomínejte na sebe, psycholožka, Rada, Děti, Svoboda, Závazek, Svobodný, Maminka, Pocit, Ztráta svobody, Svobodný prostor, Prostor