Maminka.czČasopis Moje psychologie

Znamení slunce

Martina Pavlová 14.  7.  2010
Nejoblíbenější roční období je konečně tady! Čekali jsme na něj dlouhé a depresivní zimní měsíce, kdy se stmívalo už odpoledne a slunce jsme znali skoro jen z televize.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak si užít léto bez toho, aby se na vás neblaze podepsaly sluneční paprsky?

Rok co rok, hlavně v létě, upozorňují dermatologové na potenciální nebezpečí slunečního záření. A každý rok se v ordinacích přesvědčují o tom, že lidé jsou nepoučitelní.

O správné ochraně před zrádnými paprsky se sice píše všude, skutečně ale víte, jak si hezké počasí užít bez následků?

Odvrácená strana slunce

Ozonová vrstva, naše přirozená UV ochrana, se začíná pomalu „vracet do normálu“. To je skvělá zpráva, neznamená ale, že již není nutné se před paprsky chránit. „Obecně vzato má slunce na člověka značně pozitivní vliv, zejména co se psychické stránky týče. V případě neuváženého vystavování se jeho paprskům mají ale negativa značně navrch,“ varuje Věra Skácelová, specialistka z oblasti dermatologie.

Zatímco UVA záření proniká hluboko do kůže a je důvodem kožních alergií a pigmentových skvrn, daleko škodlivější je UVB záření. To vyvolává opálení, ale zároveň je hlavní příčinou spálenin, což může způsobit degradaci buněčné struktury a následně vést ke vzniku kožních potíží. Včetně té nejzávažnější- rakoviny kůže, která se stává nejrozšířenějším typem rakoviny, přestože jí lze nejsnadněji předcházet. Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly.

Volte správný přípravek

Nezáleží na značce. Nejdůležitější je označení SPF, jehož výšku je nutné zvolit podle toho, jaká je přirozená barva, a tedy vlastní obranyschopnost vaší pokožky, jaký jste „fototyp“. „Pokud jste takzvaný skandinávský typ, který již při krátkém pobytu na slunci zčervená, potřebujete přípravek s co nejvyšším SPF. V případě klasické středoevropské pokožky, fototyp 3, doporučuji na dovolenou k moři SPF 30.

V zájmu zdravé kůže ale nikdy nevolte kosmetiku s faktorem nižším než je 15, a to ani u vody v Čechách,“ radí kožní lékařka Věra Skácelová. Výška ochranného faktoru ale není jediným kritériem při výběru kosmetiky. Kromě svého fototypu berte v potaz také specifický typ vaší pleti. Mastnější pokožce vyhovují spíše lehčí emulze a fluidy, oleje a krémy jsou vhodnější pro sušší pleť. Chcete-li zůstat dlouho mladí, volte krémy s protivráskovými účinky.

Zásobte se novinkami

Ačkoli sluneční kosmetika není nejlevnější, vyměnit každý rok opalovací přípravek za nový by mělo být samozřejmostí. Hlavním důvodem je fakt, že loňský krém, pokud byl otevřený, nejspíš přišel působením tepla, písku, špatným skladováním a dalšími vlivy o své původní ochranné vlastnosti.

Pořízení nové kosmetiky má navíc i své plus, například to, že se každoročně vylepšuje jeho složení nebo jeho účinky. Hitem tohoto léta jsou třeba přípravky, které spojují ochranu před UV zářením s intenzivní hydratací kůže, např. Eucerin, nebo krémy s obsahem speciálního komplexu látek pro ochranu buněčné DNA, kupř. Vichy.

Připravte se na slunce i zevnitř

V Evropě trpí sluneční alergií přes 33 milionů lidí. Patříte-li mezi ně, měli byste se sluníčku vystavovat postupně a vždy s ochranným krémem. Účinnou prevencí je také užívání speciálního komplexu látek, které napomáhají posílit obranyschopnost pokožky a připraví ji na sluneční záření. Tyto doplňky stravy jsou k dostání v lékárnách a je nutné je užívat 4 týdny před a během zvýšené expozice slunci.
Kromě toho ale můžete svou kůži podpořit také běžnou stravou.

„Sluneční záření vyvolává v pokožce tvorbu volných radikálů, které mohou poškozovat strukturu kůže a kromě jiného způsobují i její předčasné stárnutí. Účinným blokátorem těchto vysoce aktivních molekul jsou antioxidanty, v případě UV záření zejména flavonoidy a lykopen,“ tvrdí kožní lékařka. Jídelníček tedy už dnes obohaťte o rajčata, papáju, vodní meloun, meruňky, zelený čaj a hořkou čokoládu.

Na krému nešetřete

Investice do ochranného krému je investice do vlastního zdraví. Bez ohledu na cenu berte v potaz jak svůj fototyp a potřebnou výšku ochranného faktoru, tak i dostatečnou zásobu přípravků.

K dosažení úrovně ochrany uvedené na krému je totiž nutné nanášet ho v dostatečném množství, a to 2 mg/cm2. Na celé tělo je to přibližně 7 čajových lžiček (asi 35 ml), což při natírání minimálně 2x denně vychází za 7 dní na 490 ml krému.

Dospělý člověk by se tedy měl na týdenní dovolenou (pokud ji hodlá strávit přímým pobytem na slunci) zásobit půllitrovým balením ochranného přípravku. Pozor, snížení aplikovaného množství, byť jen na polovinu, znamená až o dvě třetiny nižší ochranu před zářením.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

Témata: Jen pro maminku, Časopis Moje psychologie, Slunce, Opalovací přípravek, UV ochrana, Vodní meloun, Potenciální nebezpečí, Znamení, Kožní potíže, Skvělá zpráva