Maminka.czZdraví

Znáte bylinky zapovězené při kojení?

Martina Machová 10.  6.  2016
Přírodní léčba je stále více populární; bývá jemnější, šetrnější, často i levnější. Někdy se však zapomíná, že i bylinky mají své kontraindikace. Jakým oblíbeným bylinám se vyhnout v období laktace?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Období laktace je pro kojící maminku v mnoha ohledech velmi specifické; kojící ženy obvykle nepijí alkohol, nekouří, snaží se hlídat optimální pitný režim a vyváženou stravu. Případné razantní diety a třeba i extrémní sportovní výkony se zcela rozumně snaží odsunout na dobu po odstavení děťátka. Jistá opatrnost je pochopitelně na místě i v případě užívání léků.

Užívání řady léků se během kojení nedoporučuje, a tak se mnohé maminky v domnění, že bylinky žádné negativní účinky nemají, přeorientují z běžných medikamentů na bylinnou léčbu. Nejčastěji samozřejmě ve formě čajů, ale třeba i tinktur či gemmoterapeutických kapek. Absolutní neškodnost bylin je však mýtus; i docela běžně užívané a mnohdy oblíbené byliny mají své kontraindikace, a to včetně neblahého vlivu na laktaci nebo na složení či chuť samotného mateřského mléka.  

Tři důvody proč některé bylinky ne

Lze říci, že existují tři základní důvody, proč se u některých bylin doporučuje, aby bylo jejich užívání během laktace přerušeno nebo redukováno na naprosté minimum. První skupinou jsou léčivky, které potlačují laktaci.

V další skupině najdeme byliny, jejichž účinné látky přecházejí do mateřského mléka a mou mít negativní vliv na organismus děťátka.

Poslední skupinou jsou byliny, které sice nemusí být pro dítě přímo škodlivé, ale mění chuť mateřského mléka (léčivky s vysokým obsahem hořčin).

Všechny tři skupiny bylin se v mnoha případech prolínají a rozličně překrývají. Dobrým případem je například populární šalvěj, která negativně ovlivňuje nejen tvorbu mléka, ale také z ní do mléka přechází thujon, který je ve vyšších dávkách toxický. Například zamí čeští bylináři Jiří Janča a Josef Zentrich ve svém několikadílném Bylináři upozorňují: „Především je si potřeba uvědomit, že thujon, obsažený v silici, je poměrně toxický. Proto šalvěj není vhodná k dlouhodobému podávání.“ – což pochopitelně platí nejen pro období kojení a samozřejmě v těhotenství a konec konců i při užívání mimo tato citlivá období.

Tyto bylinky raději ne

  • Šalvěj (všechny druhy)
  • Máta (všechny druhy)
  • Petržel (kousek k ozdobení polévky či pomazánky pochopitelně nevadí)
  • Pelyněk (všechny druhy)
  • Citronová tráva, hřebíček (hřebíčkovec vonný), skořice (skořicovník) – odborníci se v názorech rozcházejí, doporučují opatrnost a vystříhat se častému a pravidelnému užívání vyšších dávek

Bylin (koření), které jsou během laktace nevhodné, existuje ještě celá řada, zaměřili jsme se pouze na ty u nás nejpoužívanější. Pokud se rozhodnete pro nějaký bylinný preparát, rozhodně jeho vhodnost během laktace konzultujte s odborníkem. Ideálně nejen s lékařem, ale také se zkušeným bylinářem či lékárníkem! Mnozí lékaři se v bylinách neorientují.

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Kojení, Byliny, Máta, Ozdobení, Dlouhodobé podávání, Jistá opatrnost, Dobrý případ, Bylinky, Pravidelné užívání, Extrémní sport, Užívání léků, Hřebíček, Tráva, Mýtus, Odstavení, Zdraví na Heureka.cz