Maminka.czVýchova

Znáte obrácenou psychologii? Aneb ty zuby si rozhodně nečisti!

Martina Machová 10.  3.  2019
Obrácená psychologie bývá účinná kupříkladu u zarputilých dětí se silnou vůlí…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Domů jsme ten den přišli o něco později, už u jídla bylo znát, že je Alešek z výletu se školkou hodně unavený – a tedy i ukňouraný a úplně všechno je špatně. Jenže zuby si prostě člověk čistit musí! A tak jsem synovi – tak trochu v zoufalství – a abych ho nemusela přetrhnout vejpůl, úplně vážně sdělila: "Víš co, Alešku, ty zuby si tedy dnes nečisti. Ráno ti bude smrdět z pusinky úplně stejně jako Bóďovi, ale když ti to nevadí..."

Jak na vzdorovité dítě? Nebojujte s ním a buďte mu příkladem!

Bóďa je náš čtrnáctiletý jezevčík, a tak asi nemusím vysvětlovat, jak našemu starouškovi občas páchne z tlamy. V tu chvíli vjel do Aleška amok a důrazně se začal dožadovat pasty a kartáčku. Chvilku jsem dělala drahoty, ale nakonec mě syn přemluvil, zuby si vyčistil, a ještě se dožadoval důkladného dočistění. Po čištění jsem dostala velkou peprmintovou pusu, unavený Aleš se přitulil ke svému plyšákovi a během pár minutek odpadl,“ vypráví s úsměvem Pavlína, maminka třiapůlletého Aleše.

Po kom je? Pozor, děti vždy napodobují chování svých rodičů!

Obrácená psychologie aneb všichni vyhrávají!

Metoda takzvané obrácené psychologie, kterou pěkně ilustroval příběh Pavly a malého Aleše, sice nejedná úplně fér a lehounce zavání sofistikovanou manipulací, ale asi každý zná situace, kdy je jakákoliv účinná a nenásilná metoda více než vítaná. „Krása obrácené psychologie tkví v tom, že dovoluje batoleti současně zůstat vzdorným a zároveň udělat, co po něm ve skutečnosti chceme. Všichni vyhrávají!“ tvrdí populární pediatr a autor několika knih o výchově dětí Harvey Karp.

Rozčiluje se, vzteká a odmlouvá? Takhle ho rychle zklidníte!

Obrácená psychologie může být i legrace

Na obranu jisté dávky manipulace, na kterou jsou mnohé děti velmi citlivé, lze v tomto případě říci, že na rozdíl od skutečné manipulace pracuje obrácená psychologie i s jistou dávkou humoru. Je tedy docela možné, že se nakonec s potomkem celé situaci zasmějete. V každém případě byste se při užívání obrácené psychologie měli vyvarovat pichlavé ironie a zesměšňování dítěte, které možná všem vašim poznámkám a komentářům tak úplně nerozumí, ale obvykle cítí (a děti to skutečně umí), že s ním jednáte neupřímně, škodolibě, se zřejmými postranními úmysly.

Obrácená psychologie pro umanutá dítka

Dle pediatra Karpa je metoda vhodná zejména pro zarputile umanutá dítka, přesněji snad pro děti se silnou vůlí, které velmi nerady ustupují ze svých pozic a značně neochotně se čemukoliv a komukoliv podvolují. „Samozřejmě neexistuje technika, která by byla účinná vždy, ale u dětí se silnou vůlí je obrácená psychologie často účinná a zábavná. Dovoluje umanutým dětem spolupracovat, aniž by ztratily tvář a sebeúctu,“ podotýká pediatr.

Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Chování a vztahy, Aleška, Silná vůle, Plyšák, Vitana, Starouš, Metoda, Harvey Karp, Psychologie, Manipulace, Zub, Pediatr, Pavlína, Vůle