Maminka.czDěti

Znáte srpnovou vyrážku? Silně svědí a mohou za ní sametky!

Martina Machová 23.  7.  2018
Sametka podzimní je maličký roztoč, jehož larvy se živí pokožkou teplokrevných živočichů – tedy i člověka. U nás se se sametkou setkáme během vrcholného a pozdního léta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už se vám stalo, že jste si koncem léta sedli venku na chladivý trávník do parku či zahrady a večer jste objevili zejména v tříslech, podbřišku a bohužel často i v intimních oblastech silně svědivou a načervenalou vyrážku? Máme pro vás z části dobrou zprávu. Pravděpodobně nepůjde o zanedbanou hygienu či nějakou přenosnou kožní nebo dokonce pohlavní infekci, ale o důsledky hodování miniaturních larev sametky podzimní, roztoče žijícího v půdě.

7 tipů pro první letní pomoc

Jsem červená jako samet!

Sametka podzimní (též zarděnková) je droboučký parazitický roztoč žijící v půdě. Nicméně skutečně parazitárním způsobem žije pouze její typicky červená až cihlově oranžová larva, která je velmi droboučká (od 0,2 mm do 0,5 mm). Nenasytné larvy sametek se však kupodivu neživí krví, jak bychom se mohli vhledem k nevzhledné vyrážce domnívat, ale kůží! A to kůží teplokrevných savců i ptáků. Larvy sametek však bohužel nepohrdnou ani lidskou pokožkou. Do kůže napadeného zvířete či člověka vstřikují své sliny a trávicí šťávy, ty kůži naleptají, natráví a maličké larvy mohou bezpracně hodovat – a to klidně několik dní! Jakmile se sametky nasytí, vrací se do půdy, kde se mění v nymfy a později v dospělé sametky podzimní. Nymfy i dospělce už pokožka teplokrevných nechává chladnými a potravu si hledají v půdě.

Teplé dny lákají do přírody. Dejte si pozor na klíšťata a další parazity

První pomoc

Vyrážka způsobená sametkami je sice nepříjemná, ale není nijak nebezpečná. Obtíže vás potrápí nanejvýš pár dní, tedy v případě, že nedojde vzhledem k častému drbání k zanesení druhotné bakteriální infekce. První pomoc je stejná jako u domácích mazlíčků, zvláště psů, které mohou sametky značně zužovat. „První pomoc spočívá v odstranění larev buď mechanicky nebo antiparazitárním sprejem. Postižené místo je potřeba až do zhojení ošetřovat dezinfekcí. V případě, že dojde k sekundární bakteriální infekci, je potřeba lézi ošetřovat mastí s antibiotikem v kombinaci s protisvědivými látkami,“ uvádějí odborníci Veterinární kliniky Praha. Nicméně samotný nález larev na pokožce je zjistitelný pouze 1 až 2 dny po napadení, i tak je jejich velká část přirozeně odstraněna škrábáním. Bohužel i přes odstranění většiny larviček vyrážka ani svědivost nemizí, neboť je nevyvolávají samotné sametky, ale jejich trávicí šťávy a sliny! V případě silného podráždění, alergické reakce i druhotné infekce bývá zvláště u dětí na místě návštěva lékaře.

Jak správně vytáhnout klíště

Co by vás ještě mohlo zajímat. Aneb „žere“ hlavně Pražáky!

  • Larvy sametek útočí obvykle od konce července do září, ostatně právě proto se vyrážce někdy říká srpnová vyrážka.

  • Sametky na rozdíl od klíšťat nepřenáší žádné nebezpečné nemoci.

  • Zatímco u lidí si larvičky oblibují zejména místa s jemnou kůží, navíc těsně překrytá oděvem (třísla, intimní zóny apod.), u psů dávají přednost meziprstí.

  • Klesnou-li denní teploty pod 16 stupňů, sametky nejsou aktivní.

  • Sametky nalezneme zejména v zanedbaných zahradách a parcích.

  • Nejvíce lokalit se nalézá v Praze a okolí.

  • Vyrážka způsobená sametkami se označuje jako trombiculóza. Její bouřlivost po zasažení sametkami se u různých jedinců značně liší – někdo je k podráždění značně citlivý, jiný minimálně.

Krvežíznivé muchničky a „létací klíšťata“. Poznáte je? Poradíme, co na ně platí
Mýty o klíšťatech: Nejlepší je zakousnuté klíště vykroutit. Jaké jsou ty další?
Těhotná žena se nechala nafotit s rojem včel. Z těchto fotek až mrazí
Témata: Děti, Praktické rady, Alergie, Sam, Muchničky, Pokožka, Bakteriální infekce, Vyrážka, První pomoc, Roztoč, Trávník, Síl, Velká část, Denní teplota, Infekce, Dobrá zpráva, Denní teploty, Larva, Praha, Druhotná infekce, Nymfa, Kůže, Lidská pokožka, Sprej, Intimní oblast