Maminka.czNovorozenec

Znáte syndrom golfové nebo koňské nohy? Tato ortopedická vada se objevuje i u miminek a komplikuje život do dospělosti

Simona Procházková 5.  5.  2023
Tato vrozená vývojová vada způsobuje deformitu dětských nožiček a může způsobovat celou řadu obtíží a komplikací. Zkušená fyzioterapeutka vysvětlí, proč vzniká, jak si s ní poradit a proč je nutné začít s léčbou co nejdříve, ještě v miminkovském věku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koňská či golfová vtočená noha (pes equinovarus congenitus) je nejčastější vrozenou vadou pohybového aparátu. Jsou pro ni charakteristické ohnutí a vybočení v kloubech zadní části nohy a vnitřní rotace a přitažení v kloubech přední části nohy. Vzniká tak celková deformita nohy, která je navíc spojena s hypotrofií, tedy nedostatečnou výživou, a tím i omezením svalstva bérce. Touto vadou bývají postiženi chlapci dvakrát častěji než dívky a přibližně u poloviny z nich se vada vyskytuje oboustranně.

VIDEO: Podcast Maminka: Smí být rodiče u svých dětí, když jsou v nemocnici?

Příčinou mohou být geny i porucha vývoje v počátku těhotenství

„Jde o vrozenou vývojovou vadu, jejíž příčina je stále nejasná. Jako jedny z mnoha možných činitelů ovlivňujících vznik se často uvádí genetické faktory, působení škodlivin v průběhu těhotenství a také špatná poloha plodu v děloze. Vzhledem k doprovodným nálezům byly brány v úvahu různé příčiny vadného postavení nohy, jako jsou neuromotorické postižení dolních končetin nebo anomálie cév a svalů. V současné době je jako základní patologický jev všeobecně uznávána primární dysplazie (porucha vývoje nebo růstu) hlezenní kosti, která vzniká v časné embryonální fázi mezi 4. až 7. týdnem těhotenství,“ vysvětluje Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Jak se léčí golfová noha? Čím dříve, tím lépe. A kdy je nutná operace?

Stanovení diagnózy je možné již při porodu, a to podle typického tvaru a držení nožek novorozence. „Konzervativní léčba této vrozené ortopedické vady pak začíná nejlépe do tří týdnů, kdy jsou ještě vazivové kontrahované struktury u kojence vlivem mateřských hormonů poddajné a lze je prodloužit. Sádrovými obvazy se nenásilně koriguje postavení nohy dítěte tak, aby se docílilo korekce všech deformit, jež vycházejí z principu derotace patní kosti,“ popisuje Mgr. Bílková.

Tato „nápravová“ fáze léčení končí po třetím měsíci věku. V tomto období by mělo být jasné, zda se bude dále pokračovat v konzervativní léčbě pomocí dlah a ortéz, či bude potřeba naplánovat léčbu operační. Je důležité zmínit, že v průběhu růstu nohy se vada může kdykoli opakovat, proto je nutné dítě sledovat až do dospívání, respektive do ukončení růstu nohy.

U dětí starších tří let jsou již patrné změny kostry nohy a operační léčba je složitější, ve věku nad sedm let jsou už kosti i měkké tkáně natolik zdeformovány a kontrahovány, že nelze dosáhnout plné korekce.

Screening sluchu se provádí hned po porodu. Jaké vady může odhalit?

Pomůžou cvičení i speciální obuv

Součástí konzervativní i operační léčby syndromu koňské nohy je pasivní cvičení a stimulace svalové aktivity k dosažení svalové rovnováhy, která výrazně přispívá k udržení tvaru nohy.

„U miminek lze pak léčbu kombinovat se cviky z Vojtovy metody. Vždy záleží na věku dítěte, velikosti nohy a závažnosti deformity. Polohové vady je možné vyléčit konzervativně, někdy však vada v různém stupni vyžaduje další korekci operační cestou, a to v 50 až 90 % případů. Operace je vhodná, pokud přetrvává patologické postavení nohy i po dlouhodobé a správně vedené konzervativní terapii. Do šesti let věku se doporučuje dítě obouvat do bot s pevným vedením zadní nohy i přednoží – jde o tzv. antivarózní obuv,“ uvádí Mgr. Iva Bílková.

Zůstanou trvalé následky?

Je možné tuto vadu zcela vyléčit, aby dítě netrpělo bolestmi a nemělo trvalé následky a obtíže do dalšího života? „Za uspokojivý výsledek léčby lze považovat nohu schopnou nášlapu celou ploskou při zachování dostatečného pohybu. Po úspěšné operaci je možné nošení běžné, sériově vyráběné obuvi. Protože však jde o vadu vrozenou s naprogramovanou poruchou růstu hlezenní kosti, nelze u těchto vad docílit zcela normálního tvaru nohy a bérce.

Oproti zdravé straně obvykle zůstane nožka kratší a lýtko slabší. Porucha se tak může v období do ukončení růstu vrátit. Proto je nezbytné dbát až do dospělosti na pravidelné kompenzační cvičení a korekci pohybových stereotypů,“ zdůrazňuje fyzioterapeutka Mgr. Iva Bílková.

Klepněte pro větší obrázek
Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky

TKANIČKOVÁ VÝZVA

S vadou zvanou golfová noha se narodil také úspěšný kadeřník Tomáš Arsov, který vypustil do světa výzvu na pomoc všem těmto dětem společně se spolkem Achilleus, který se touto problematikou zabývá již mnoho let.

„Mnoho lidí se mě vždy ptá, jak je možné, že jsem se s touto vadou tak popral. Ale já to zkrátka nikdy necítil jako něco, co mi brání v životě. Jako dítě jsem s těma odoperovanýma, zasádrovanýma nohama – až do půli stehen – jezdil na kole, pak jsem začal závodně tančit, a dnes dokonce běhám,“ říká s úsměvem Tomáš Arsov, který to nikdy s ničím nevzdal. I proto je dnes patronem nadace Achilleus. Ta je pacientskou organizací, která pomáhá dětem a jejich rodičům právě s touto vadou a které chce Tomáš pomoct i speciální Tkaničkovou výzvou, která už se šíří po internetu (#shoelacechallenge).

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Miminko, Dítě je na světě, Vývojové vady, Genetika, internet, vrozená vývojová vada, Vojta, Vada, Tomáš, Léčba, Golfový, Nohy, Iva Bílková, Siri, Dospělost, Cert, Syndrom, Fyzioterapeutka