Maminka.czZdraví

Znáte zásady správného skladování potravin?

Iva Endrychová 9.  4.  2015
Abychom se vyhnuli zdravotním potížím, měli bychom potraviny nejen správně vybírat, ale i skladovat a upravovat. Víte, jak na to? Připomeňte si základní pravidla společně s námi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechno začíná v obchodě…

Prvním krokem je správný výběr potravin a tekutin – konzumovat (a používat k přípravě pokrmů) bychom měli pouze nezávadnou (pitnou) vodu a nejlépe čerstvé potraviny.

Když v obchodě vkládáte výrobky do košíku, překontrolujte obal výrobku – jestli není někde porušen nebo potravina nejeví známky kažení. Ověřte také, zda již výrobek nemá uplynulou dobu trvanlivosti.

Ovoce a zeleninu pečlivě ze všech stran prohlédněte, překontrolujte, že nehnije a neplesniví. I malé ložisko plísně nebo hniloby ovoce i zeleninu zcela znehodnotí. Nevhodné pro konzumaci jsou i plody s hnědavými skvrnami na povrchu.

"Mléčnou výživu pro kojence a batolata byste měli uchovávat v pokojové teplotě? Balení by nemělo stát na místě, kam na něj může přímo svítit sluníčko nebo kde se může balení více zahřívat,“ doporučuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková

Chlazené nebo mražené potraviny a výrobky, které musíme uchovávat při nižších teplotách (mléko a mléčné produkty – tvarohy, jogurty, sýry, máslo; margaríny, uzeniny a masné produkty a také vejce a další potraviny), bychom měli do košíku vkládat až ke konci nákupu, když se již chystáme k odchodu.

S nákupem bychom pak měli zamířit rovnou domů – nákup bychom nejen v letních horkých dnech neměli nechávat v kufru auta nebo vystavený přímému slunečnímu záření. Abyste dodrželi podmínky pro přepravu, můžete využít také chladící tašku.

Potraviny vždy skladujte podle doporučení výrobce, které naleznete na jejich obalech.

Zejména syrovou zeleninu a ovoce bychom měli před konzumací důkladně omýt, rizikovým potravinám, mezi které patří například nepasterované mléko, bychom se měli ideálně zcela vyhnout. Nekonzumujte a nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti. Každý produkt má svoji životnost.!

Bezpečná příprava…

Mikroorganismy dokáží přežít nejen na naší pokožce, ale také na kuchyňské utěrce, na nádobí, na povrchu prkénka nebo kuchyňské linky. Hygiena je proto nutným základem! V průběhu manipulace s potravinami a přípravy pokrmů si často omývejte ruce, používejte jen čisté nádobí, které po použití omyjete vhodným saponátem a horkou vodou. Prostředí kuchyně a potraviny je nutné bránit i před hmyzem, hlodavci a dalšími škůdci.

Vždy při přípravě pokrmů i skladování potravin udržujte čistotu – používejte jen ty čisticí prostředky, které mohou přijít do kontaktu s potravinami.!

Nejčastějším zdrojem nákaz je syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a ryby, také vejce. Pro krájení masa vyčleňte speciální prkénko, nejlépe z omyvatelného materiálu. Pokud už je povrch prkénka poškrábaný, je na čase jej vyměnit.

Při přípravě pokrmů vždy oddělujte pokrmy syrové a uvařené. Zejména ty nejvíce rizikové potraviny - syrové maso a ryby - přepravujte a uchovávejte odděleně od ostatních potravin (pozor i na šťávu, která z těchto potravin často stéká). Vhodné jsou například omyvatelné uzavíratelné nádoby.

Zmražené potraviny bychom měli nechat postupně rozmrazovat v lednici nebo v mikrovlnné troubě při použití speciálního programu. Pokojová teplota nebo rozmrazování pokrmu namáčením ve vodě jsou zcela nevhodné - v potravině se mohou namnožit nebezpečné mikroorganismy. Jednou rozmrazené potraviny je nutné spotřebovat - a to co nejdříve.

Potraviny a pokrmy je nutné dostatečně tepelně upravit – měli bychom je vařit, dusit či péci tak, aby alespoň po 10 minut teplota v celém objemu pokrmu dosahovala 70°C. Takovouto tepelnou úpravu nebezpečné mikroorganismy nedokáží přežít. Pozor - silnější plátky masa, celá drůbež či masové rolády se nemusí prohřívat dostatečně v celém svém objemu – vždy se ujistěte, že jsou dostatečně propečené či uvařené.

Uchovávání pokrmů…

Když už je pokrm konečně hotový, neměli bychom jej nechávat při pokojové teplotě déle než 2 hodiny – zejména ty potraviny a pokrmy, které se rychleji kazí, bychom měli včas uložit do ledničky. Ani v lednici bychom je však neměli uchovávat příliš dlouho. Hotové pokrmy je nejlepší co nejdříve spotřebovat – zejména pokud jsou určeny pro nejmenší strávníky.

Pokud si nejste jisti, zda je potravina nebo pokrm zdravotně nezávadný, raději je nekonzumujte a zlikvidujte je. Pokrm nebo potravina může stále ještě vypadat i vonět dobře, nemusí již však být pro konzumaci bezpečný.  

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Váš domov, Upravené maso, Pokojová teplota, Speciální program, Nejmenší strávník, Ložisko, Skladování, Saponát, Syrové maso, Výběr potravin, Margarín, Hlodavci, Nejčastější zdroj, Zdraví na Heureka.cz