Maminka.czPorod

Žofín na fialovo? Přípomíná se den předčasně narozených dětí

Iva Endrychová 13.  11.  2015
Žofín se večer zahalí do fialové barvy. V rámci konference na téma předčasných porodů a setkání rodin předčasně narozených dětí s jejich lékaři a sestřičkami se předají také ceny Purpurové srdce osobnostem české neonatologie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předávat se budou ceny Purpurové srdce osobnostem české neonatologie. Program dne završí benefiční koncert, jehož výtěžek bude použit na nákup přístrojů do perinatologických center.

GALERIE: Vymodlení kluci a holky - nedonošenci

V Česku se zhruba každé desáté dítě narodí nedonošené, předčasných porodů přibývá. Aktivity spojené s oslavami pořádá rodičovská organizace Nedoklubko, která dnes pokřtí nový kalendář Nedoklubko 2016.

Kde najdete pomoc

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny

„Naším posláním je zmírnit dopady tíživé psychické a ekonomické situace, kterým jsou rodiny předčasně narozených dětí, zejména matky a děti, kvůli několikaměsíčnímu odloučení vystaveny. Nadační fond pomáhá vždy konkrétní rodině a jejich konkrétní potřebě spojené s předčasně narozeným dítětem,“ vysvětlila poslání fondu jeho zakladatelka Hana Píšová. Fond získal významnou finanční podporu od hračkářské společnosti Mattel. 

Více info: http://predcasnenarozenedeti.cz/cs/

Babyklokánci 

Rodičovská organizace, která vznikla v roce 2009 a jejímž cílem je podpora rodin předčasně narozených dětí a dětí, jež potřebují po narození péči zdravotníků. BabyKlokánci se zaměřují především na pomoc přímo na neonatologických odděleních nemocnic. Pomáhají maminkám s psychickou podporou, snaží se o nastolení harmonie mezi maminkou a miminkem, kterou dítě potřebuje tolik vnímat.

Kontaktovat organizaci můžete na e-mailu babyklokanci@seznam.cz

Nedoklubko

Spolek s celorepublikovou působností, který poskytuje informace a podporu rodičům předčasně narozených dětí a pořádá setkání a zprostředkování kontaktů rodičům na organizace specializující se na konkrétní problémy, jež se mohou vyskytnout ve spojitosti s nezralostí dítěte. Odborníci, kteří s Nedoklubkem spolupracují, rádi zodpoví všechny dotazy a uklidní vaše obavy.

Kontakní e-mail: info@nedoklubko.cz

Nadační fond „N“

Tato organizace působí při Fakultní nemocnici v Motole a specializuje se na podporu místního oddělení předčasně narozených dětí. Z jeho prostředku bylo například pořízeno mnohé speciální vybavení.

Více informací: http://www.nadacnifondn.cz/

Šance dětem 

Řadu užitečných informací můžete najít rovněž na internetovém portálu www.sancedetem.cz. Ten nabízí informace pro rodiny dětí, které neměly v životě potřebné štěstí. Mezi takové patří i rodiny, do nichž se děti narodily předčasně. S portálem Šance dětem spolupracuje také řada předních českých odborníků.

PERINATOLOGICKÁ CENTRA V ČR: Fakultní nemocnice v Motole Praha, Všeobecná fakultní nemocnice Praha, Ústav péče o matku a dítě Praha, Nemocnice Most, Masarykova nemocnice Ústí nad Labem, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Plzeň, Fakultní nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice Olomouc, Baťova krajská nemocnice Zlín

INTERMEDIÁRNÍ CENTRA V ČR: Fakultní Thomayerova nemocnice Praha, Nemocnice Karlovy Vary, Nemocnice Písek, Nemocnice Kladno, Krajská nemocnice Liberec, Krajská nemocnice Pardubice 

Za donošeného novorozence se považuje miminko s porodní hmotností od 2,7 do 4,5 kilogramu, které se narodí mezi 38. až 42. týdnem těhotenství. V současnosti už lékaři dokážou zachránit děti, které ještě před 20 lety neměly šanci přežít. Péče se zahajuje u dětí s porodní hmotností od 500 gramů, které se narodily alespoň ve 23. až 24. týdnu těhotenství. Cílem je nejen přežití dítěte, ale i dobrá kvalita jeho dalšího života.

V neonatologii, což je obor pečující o nezralé a nemocné novorozence, patří Česko ke světové špičce. „Je známo, že nezralý a nemocný novorozenec má jiné potřeby než dítě donošené a zdravé. Právě vývojovým potřebám novorozence se přizpůsobují jednotlivé činnosti a celková péče,“ popsal předseda Purkyňovy neonatologické společnosti Lumír Kantor.

Základní potřebou dítěte je úzký kontakt s matkou, podpora a rozvoj citové vazby mezi rodiči a dítětem. Péče v centrech je individuální podle potřeb daného dítěte. K zavádění nových přístupů využívají centra evropských dotací, do konce desetiletí se tak vybaví všech 12 českých perinatologických center, tedy porodnic a novorozeneckých oddělení, nejmodernější technikou za zhruba 820 milionů korun.

Světový den předčasně narozených dětí se slaví 17. listopadu na celém světě, letos popáté. Každým rokem se do symbolické purpurové barvy halí stále více dominant ve stále větším počtu zemí. Tradičně například Empire State Building, Niagarské vodopády, Eiffelova věž a paláce v Las Vegas. V Česku vedle Paláce Žofín například budova nové scény divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a obchodní centrum Forum Nová Karolína v Ostravě.

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Miminko, Všeobecná fakultní nemocnice, Karlovy Vary, Las Vegas, Český odborník, Dobrá kvalita, Karlov Vary, Žofín, Obchodní centrum, Spolek, Rodičovská organizace, Obchodní centr, Světový den, Ostrava, Celková péče, BabyKlokánci, Nia, Den, Hradec Králové, Nová Karolina, Thomayerova nemocnice, Kantor, Zdraví na Heureka.cz