Maminka.czČasopis Maminka

Zorka Hejdová: Mateřství je větší záhul než práce na full time

Michaela Láchová 20.  9.  2021
"Vždycky jsem měla ohromný nadhled. Jako čerstvá máma jsem ho ale velmi rychle ztratila," směje se moderátorka a influencerka Zorka Hejdová (31). Jak hodnotí první čtyři měsíce své mateřské "kariéry"? A co ji na mateřství nejvíce překvapilo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zorka zdobila titulku zářijového vydání časopisu Maminka a natočila s námi i rozhovor ve studiu. Ať se Zorka ukáže, kde chce, vždy je stylová a upravená. A nic na tom nezměnilo ani to, že se stala před nedávnem maminkou. Našeho setkání se účastnil i její syn Nikolásek, až neuvěřitelně pohodové miminko. Jak ale Zorka přiznává, první měsíc soužití rozhodně nebyl růžový. A to nejenom proto, že přišla o svůj „svobodný“ život… 

Jak hodnotíte poslední čtyři měsíce, co je Nikolas na světě? 

Hodnotím to jako jízdu na horské dráze. Začátky byly krušnější, protože hodně trpěl na bolení bříška. Když jsme si ho přinesli domů, první dny byly takový rozkošný, to jen spinkal a my jsme se chodili kochat nad kolíbku. A pak nás začalo trápit to bříško… Mimochodem, už zase mluvím v množném čísle, ale to asi všechny mámy. (smích) 

Myslela jste si, že se vyhnete mateřskému plurálu? To se málokteré mamince povede… Jak konkrétně první týdny u vás probíhaly? 

I zpětně musím říct, že první dva měsíce byly hodně náročný. Myslím, že pro ženu je to obrovská změna, a byť je to krásný a miminko je obrovský dar, tak zvyknout si na to, že se život úplně obrátil vzhůru nohama, není jednoduchý. Než jsem se sžila se všemi změnami, byla jsem na sebe moc přísná a chtěla jsem všechno hned. A to byl asi můj největší problém. Když malého něco trápilo, dávala jsem si to za vinu. Jestli něco nedělám špatně. A než jsem se smířila s tím, že nedělám, tak to taky trvalo. Od třetího měsíce je to ale naopak super. Je strašně šikovnej, už se přetáčí na břicho, takže už je to takové zábavnější. 

Než jste se stala mámou, intenzivně jste pracovala. Jak jste prožívala přechod na mateřskou? 

Na mateřskou jsem odcházela měsíc před porodem, ale ten přechod byl docela pozvolný, a to vzhledem ke covidu. Kdybych skočila z pracovního tempa, ve kterém jsem byla předtím, do mateřství, bylo by to totálně z extrému do extrému, ale kvůli covidu jsem přišla o část práce. Nebyly akce, které bych moderovala, zůstalo mi jen rádio, a díky tomu jsem měla ten režim takový rozumný. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Porod, Časopis Maminka, Rozhovor, Kojení, Mateřství, Slavné maminky, Miminko, Rodičovství, Instagram, Influencerka, Netflix, první úsměv, Zorka Hejdová, Momentky, Nikolas, Hejty, Krušný, Plzeň, Svobodný, Televizní show, Máma, Směr, Vymoženost, Mira, Workoholik