Maminka.czPříběhy

Zpátky v matčině náručí: Dojemný příběh z ukrajinských hranic se šťastným koncem

Simona Formánková 1.  3.  2022
Válečný konflikt na Ukrajině se dotýká všech. Varovných zpráv, které vzbuzují obavy, je všude více než dost. Ale i mezi nimi se najdou lidské příběhy se šťastným koncem a s ukázkou sepětí, naděje a solidarity. Jeden takový vám přinášíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvůli nařízené mobilizaci nemohl ukrajinský otec převést své děti za hranice do bezpečí. Uchýlil se proto k zoufalému a poněkud riskantnímu kroku. Svěřil život svých dětí, společně s jejich cestovními pasy, do rukou neznámé ženy, která sama hodlala hranice překročit. Ta je měla dovést za jejich matkou. Setkání bylo více než dojemné. 

Třiatřicetiletá Anna Semjuk z Kamianets-Podilskyj na západní Ukrajině se zrovna vracela z dovolené v Itálii, když ji zasáhla zpráva, že její rodina na Ukrajině se musí urychleně sbalit a uchýlit se do bezpečí za hranice. Ona věděla, že se pro rodinu vrátit nestihne, a její muž kvůli nařízené mobilizaci nemohl opustit zemi. Domluvili se tedy, že si děti předají na ukrajinsko-maďarské hranici. 

Předání dětí však nebylo kvůli velkému množství lidí, kteří se snažili přes hranici dostat, a kvůli všudypřítomnému chaosu tak snadné. Otec dětí se tedy rozhodl k nevyhnutelnému kroku a poprosil náhodnou ženu, zda by děti nepřevedla a nenašla za hranicemi jejich matku, která tam na ně čeká. „Prostě mi předal ty dvě děti s jejich cestovními pasy a poprosil mě, abych je převedla,“ řekla osmapadesátiletá Natalija Ablejeva, žena, která převedla děti přes hranice. 

Pomoc lidem prchajícím před válkou: Blesk spustil web ProUkrainu.cz s informacemi v ukrajinštině.

Na maďarské straně u Beregsurany pak všichni čekali, až se Anna objeví. Seděli na lavičce poblíž stanu pro uprchlíky proudící přes hranice. Malý chlapec plakal ze strachu, že se se svými rodiči už nikdy nesetká. Anna nakonec dorazila dle domluvy, objala svého syna a šla ke své dceři, která ležela vyčerpaná v autě zabalená do růžové deky. Potom poděkovala Nataliji Ablejevě. Obě ženy si padly kolem krku a několik dlouhých minut plakaly v objetí. "Svým dětem teď můžu říct jen to, že všechno bude v pořádku," řekla Anna. "Věřím, že za jeden nebo dva týdny půjdeme domů," dodala nakonec odhodlaně žena pro Daily Mail. 

vybrané finanční sbírky na pomoc ukrajině

Člověk v tísni - 0093209320/0300

Český červený kříž - 333999/2700, variabilní symbol 1502

ADRA - 66888866/0300, variabilní symbol 500

Charita České republiky - 55660022/0800, variabilní symbol 104

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR - 304452700/0300

UNICEF - 11771177/0300, variabilní symbol 829

Témata: Příběhy, Rodičovství, Rodina, Odvaha, Maminky ve světě, Ukrajina, Unicef, Dojemný příběh, ADRA, Česká republika, Dojem, Malý, Itálie, Člověk v tísni, Válečný konflikt, Variabilní symbol, Hranice, Šťastný konec, Náručí, Děti, Anna

Video