Maminka.czŽivoty slavných

Zpěvačka Selena Gomez otevřeně o bipolární poruše a dítěti: Léky ovlivňují otěhotnění, ale já se nevzdám

Dita Mrázková 20.  12.  2022
Letos oslavila třicátiny, jen na Instagramu ji sleduje přes 300 milionů fanoušků, je atraktivní a veleúspěšná. Jenže do jejího pohádkového života vstoupila vážná psychická nemoc, které musí čelit. Jak se s ní vyrovnává? A jak chce čelit případné neplodnosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve svém novém dokumentu s názvem My Mind and Me prozradila Selena intimní detaily o nemoci, o které dříve příliš nemluvila. Než jí diagnostikovali bipolární poruchu – nemoc, která způsobuje neobvyklé změny nálad, energie, úrovně aktivity, koncentrace a schopnosti vykonávat každodenní úkoly – střídaly se u ní deprese a manické stavy. V těch prý zažívala větší peklo než v období depresí. Celé dny nespala, začala slýchat hlasy a totálně ztratila kontrolu nad svými emocemi.

VIDEO: DIVOKÝ ŽIVOT A ZÁHADNÁ SMRT ZPĚVAČKY WHITNEY HOUSTON

Celé dny trávila v posteli, bez jediného kontaktu s blízkými. "Nemohla jsem se hnout z postele. Nechtěla jsem, aby se mnou někdo mluvil. Už jen sejít doma schody pro mě bylo nadlidský úkol," svěřila se zpěvačka.

K tlaku, který pociťovala, prý přispěly i její mediálně extrémně propíraný rozchod s bývalým přítelem Justinem Bieberem a léčba lupusu, kterou Selena trpí. Poprvé promluvila o svých stavech v živém vysílání kolegyně a kamarádky Miley Cyrus na Instagramu: "Když mi diagnostikovali bipolární poruchu, spadla ze mě obrovská tíha. Mohla jsem se konečně zhluboka nadechnout a říct si: 'Dobře, to vysvětluje ty šílené stavy, které mě ovládají.'"

Selena přiznala, že byla trochu paranoidní, pokud šlo o lékaře a léčbu. Vysvětlila, že léky na ni měly negativní vliv. Pak ale našla psychiatra, který ji vedl a pomohl jí zotavit se. "Dalo mi hodně práce přijmout, že mám bipolární poruchu, a především naučit se s ní zacházet, protože jen tak nezmizí." Zpěvačka v současné době užívá na bipolární poruchu léky, což může negativně ovlivnit její schopnost otěhotnět. "To je v mém životě hodně zásadní, současná věc. Ale ať budu mít děti jakkoli, budu je mít," říká odhodlaně.

V rámci své propagace spustila vlastní mediální platformu Wondermind, jejímž cílem je poskytovat informace těm, kteří chtějí pracovat na své duševní kondici. Vytvořila i značku vlastní kosmetiky a fond Rare Impact Fund, který podporuje služby v oblasti duševního zdraví. "Absence sociálních médií mi umožnila být víc přítomná. Buďte k sobě všichni laskaví a soustřeďte se na to, co se děje v reálném světě, nikoliv v tom virtuálním," doporučuje Selena, která zřejmě ví, o čem mluví.

Témata: Těhotenství, Životy slavných, Psychika, Instagram, Neplodnost a IVF, Celebrity, Sociální sítě, zpěvačka, Plodnost, duševní porucha, Deprese, léky, mánie, Selena Gomez, Justin Bieber, Bipolární porucha, Cyrus, Justine, Selen, Selena Gomezová, Lék, Wonder, Selena, Psychická nemoc, Otěhotnění