Maminka.czSlavní tatínci

Zpěvák Martin Chodúr má ve výchově jasno: iPad svému synovi neodpírám, radši ho ale vidím u knížky

Dita Mrázková 17.  12.  2021
Když před dvanácti lety zabodoval v soutěži Česko Slovenská SuperStar, přirovnávali jej k jeho velkému idolu Karlu Gottovi. O rok později už mu slavný zpěvák křtil jeho první cédéčko. Dnes je Martin pyšným tátou syna Martínka, o kterém říká, že je to malý vizionář.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čtete synkovi pohádky?

Ano, čtu mu pohádky i básničky, v češtině i angličtině. Myslím si, že je důležité rozvíjet představivost i takovým způsobem. Dneska spousta lidí ani nedokáže poslouchat hudbu bez zrakového vjemu, natož pak vnímat knihu pouze poslechem. V dnešní době však mají knihy mocné nepřátele - telefony, iPady, Youtube, Netflix a další. Nesnažím se mu tyto technologie odpírat, ale je to fajn když se vyvažují tradičním způsobem zábavy, který daleko více stimuluje dětskou představivost - čtením, zpíváním, hraním na hudební nástroj...

VIDEO: Rozhovor s Martinem Chodúrem na téma druhé dítě a svatba

Jaká pohádka je jeho nejoblíbenější?

Zrovna teď před spaním čteme básně Františka Halase, jinak čteme obecně takovou dětskou klasiku. Františka Hrubína, Boženu Němcovou, nebo i Alenku v říši divů. Vzali jsme si domů velkou spoustu vyřazených krásných dětských knih z knihovny, kterých nám bylo líto. Takže máme velkou zásobu nejrůznějšího materiálu. Čteme ale také novější knížky pro děti, například povídání o Ždibíkovi a jeho kamarádech. Často si pohádky také vymýšlím a vyprávím mu je přímo, což se Martínkovi velmi líbí.

Před časem vyšlo vaše nové album, jehož název je Tisíc a jedna noc. Inspiroval jste se známými arabskými pohádkami, nebo se za názvem skrývá úplně něco jiného?

Spousta lidí má o této knize zakořeněnou představu, že se jedná o pohádky, i když se o ně vůbec nejedná. Jsou to dobové příběhy plné násilí a erotiky. Pravdou však je, že ji většinou nikdo skutečně nečetl a tak vlastně jen opakuje názor ostatních, který je stejně nepodložený. Takovým způsobem vznikají předsudky, které mimochodem nesnáším. Snažím se tedy upozornit i na to, abychom ke všemu přistupovali s čistou myslí a jednotlivě. Abychom odhodili staré předsudky, které vedou pouze k omylům. Analogicky to platí i o hudbě. Poslouchejme vše otevřeně a jen tak budeme mít ze všeho užitek. I když poznáme, že se nám něco nelíbí, je nám to nepříjemné, přece i toto poznání je pozitivní. Poznali jsme totiž kousek sami sebe. Pokud ovšem na základě názorů jiných lidí něco odmítneme, nepoznáme ani danou uměleckou věc, ani sebe. Rád bych, aby si lidé položili otázku "Jaké je nové album Martina Chodúra Tisíc a jedna noc ?" a odpověděli si na tuto otázku sami a pro sebe.

Jakou vaši písničku má rád malý Martin?

Martínek zná všechny písničky z tohoto alba a nejvíce se mu líbí píseň "On". Je legrační ho slyšet, jak ji zpívá. Vždycky ji chce poslouchat, když jedeme někam autem.

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Nedávno jste na Instagramu sdílel fotografii se synem a manželkou s komentářem: "Boj o maminku. Někdy to bývá drsné…" Žárlí na maminčinu pozornost?

To ne. (usmívá se) Vždycky nakonec řekne: "Pojď se s námi, tatínku, taky tulit." Nejradši nás má u sebe oba dva a my jsme také nejradši, když jsme všichni tři spolu.

Martínkovi bude brzo šest. Potatil se, hraje třeba na nějaký nástroj? Anebo jej bere úplně něco jiného?

Martínek zatím nechodí do školy, půjde až příští rok, chodí však už na zobcovou flétnu do Základní umělecké školy. Ta mu jde moc krásně a hlavně to to baví. Ve školce už má skupinku svých velkých kamarádů. Je to hodně aktivní dítě, takže úplně nejradši řádí venku na skluzavkách, nebo teď v zimě na sněhu. Nedávno byl nadšený z divadelní hry, kterou jim ve školce zprostředkovali a ve které se hrálo na ukulele. Všem potom tvrdil, že na ukulele umí hrát. Je to náš malý vizionář.

Témata: Slavní tatínci, Výchova, Životy slavných, Instagram, Syn, Soutěže, Kniha, Pohádky, zpěvák, Netflix, Knihy, Zpívání, Čtení, Martin Chodúr, Karel Gott, Česko Slovenská SuperStar, Vid, IPad, YouTube, František Hrubín, Pohádka, Knížka, Božena Němcová, Alenka, Chod, Knihy na Heureka.cz