Maminka.czFejeton otce

Zpěvák Michael Foret: Díky dceři si vážím každé minuty

Dita Mrázková 16.  5.  2017
Ne každá malá princezna se může pyšnit tím, že pro ni složil její táta písničku. Zpěvák Michael Foret to zvládl jen pár hodin poté, co se jeho dcera Lia narodila. Písnička se jmenuje Nejvíc a už z názvu je jasné, jaké pocity a dojmy pyšný tatínek při skládání měl.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Den porodu nezapomenu

Jsem jedináček, takže na dítě jsem byl natěšený už delší dobu. Na Štědrý den ráno roku 2015 si partnerka udělala test a objevily se dvě čárky. Byly to jedny z nejkrásnějších Vánoc! Den porodu byl nezapomenutelný. Horký srpnový den a já plný euforie.

Byly to zvláštní pocity, které nedokážu tak úplně popsat. Lia se narodila ráno v 8.59, obloha byla modrá a ptáci zpívali. Pamatuju si přesně tu chvíli, kdy se na mě poprvé podívala a okamžitě mezi námi něco přeskočilo. Já si uvědomil, že mám svou princeznu a ona zase někoho, komu může věřit a kdo ji bude chránit.

Byl jsem moc vděčný za ty chvíle u porodu. Myslím, že by to mělo být pro každého chlapa povinné. Vy ženy obecně zvládnete mnohem víc a jste silnější než my muži.

Smekám a od té doby na všechny ženy koukám s větším respektem. Myslím, že pomoc nastávajících tatínků v den D ve finále vypadá tak, že se jich většina trochu sesype a je to vše spíš takové zvláštní. Najednou stojíte na sále v gumových botách, plášti a čepici. Kolem vás je neskutečně silná atmosféra a energie a vy si připadáte jako páté kolo u vozu mezi těmi všemi zkušenými doktory a personálem.

Tomáš Klus: Mám štěstí, že si mě vybraly tak dobré děti

Odpoledne po porodu jsem vyšel z baráku směr příroda a ušel celých 20 kilometrů. Šťastný a naplněný. Když jsem přišel domů, sedl jsem si na terasu, rozdělal láhev prosecca, zapálil svíčku, vybalil kytaru, na kterou jsem rok nesáhl, a složil přes noc píseň, kterou jsem posléze Lí věnoval.

Dceři jsem složil píseň

Jmenuje se Nejvíc a stala se mým podzimním singlem z chystaného alba.
Když jsme byli na předporodním kurzu, tak jsem své ženě nabídl, že až bude po porodu hodně unavená, může jít spát do obýváku a já se o dceru v noci postarám. Měl jsem velké oči, šestinedělí mě vrátilo do reality.

Ne že bych toho nebyl schopný, ale je to zrovna období, kdy opravdu dítě musí být se svou matkou neustále. Nejde jen o kojení, ale i o takový ten pocit bezpečí, blízkosti a podobně. Mám velkou výhodu, že jsem vyjma víkendů, kdy mám koncerty, divadla a vystoupení, hodně doma a můžu a taky chci hodně pomáhat. Třeba v noci přebaluji sám a je to super!

Ale chápu, že rodiny, kde musí otec odjet na šestou ráno do práce a vrátí se pozdě odpoledne, to mají náročnější.

Když jsme přijeli z porodnice, první noc byla zvláštní. Byl jsem nachystaný, že budu vstávat každé dvě hodiny. Holka nám ale usnula v klidu a za celou noc se probudila jen jednou. A po měsíci a půl spala už celou noc.

Když se na mě „zubí“, tak strašně jí to sluší, že si lze jen těžko představit, že bych na ni byl někdy přísný. Stačí pohled na ni a má mě v hrsti. Když pláče, volá „nééé“. To má od prvních vteřin, co se narodila. Nějak tam vždycky opře ten jazýček a její pláč připomíná nářek hysterické ženy z nějakého amerického filmu.
Už se taky začíná řehtat a dokáže být pěkně mazaná. V jejích očích jsou jiskry, její energie je veliká a bude to divoch.

Josef Formánek: Díky svým dětem jsem lepší člověk

A to je dobře. Nemohl bych mít stydlivé, plaché a zamlklé dítě. Taky se se mnou kouká na muziku, na klipy a koncerty. Když u nás hraje televize, jsou to většinou jen hudební kanály, které si oblíbila. Doufám ale, že nebude zpěvačka!
Moje žena tvrdí, že Lia je „malý táta“. Ale v jejím věku se to mění každý týden. Co je ale jisté, že bude vysoká po mně. Ale budu rád, když ostatní rysy bude mít po mé ženě.

Ve výchově chceme být dceři spíše partnery

Ve výchově jsem jednoznačně pro ústní dohodu, řád a pravidla. Chceme být hlavně přáteli. Už teď to máme nastavené dost free. Lia mě naučila hodně. Její nevinná tvář a ty roztomilé oči mi každou minutu říkají nějaké nové informace.

Vidím na ní, že už chce být velká, dospělá… Jak spěchá. Jak napodobuje, jak nasává vjemy a informace. Říkám si, jaká je škoda, že už nevypadá stejně jako před týdnem a jak ten čas strašně rychle letí. Naučila mě vážit si každé minuty života a jen mě utvrdila v tom, že děti jsou nejvíc.

Ujistila mě, že jediná opravdová a nejdůležitější hodnota, která má v lidském životě smysl, je mít děti. Aneb milovat se a množit se.

Video: Podívejte na videoklip Michaela Foreta, kde hraje i jeho měsíční dcera

Děti nejsou jen maminek. Jaká je role otců ve výchově dětí?
Galerie: Slavní klokani. Které celebrity dávají přednost nošení? A mají dítě ve správné poloze?
Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme
Témata: Video, Časopis Maminka, míč, Fejeton otce, zpěvák, Štědrý den, Vaz, Velké oči, Michael Foret, Obloha, Videoklip, Mícha, Jedináček, Kaz, Partnerka, Dík, Páté kolo, Srpnový den, Atmosféra, Obývák, Barák, Jazýček, Euforie, Hrst, Josef Formánek