Maminka.czLáska a vztahy

Zpověď nešťastného manžela: Žena se mnou po narození dětí nechce spát

3.  12.  2018
Že se manželský sex po narození dětí změní, je jasné. Že si svou ženu třeba řadu týdnů neužiju, je věc, se kterou jsem počítal a připadala mi v pořádku. Ale že si ji neužiju prakticky už vůbec, to jsem tedy nečekal.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý chlap má rád sex, takže ani já nejsem jiný. S mou ženou jsme v tomhle ohledu nikdy neměli problém, aspoň jsem si to myslel. Na začátku vztahu jsme byli (jako asi většina čerstvě zamilovaných) jako králíci a po pár letech se naše milování ustálilo k oboustranné spokojenosti: Dvakrát, třikrát týdně, ověřené oblíbené praktiky s občasným zpestřením něčím méně obvyklým.

Když Aneta otěhotněla, první tři měsíce prozvracela a poprvé za dobu našeho vztahu jsme poznali, jaké je to být bez sexu. Neměla na něj vůbec chuť, bohužel jsem jí v tu dobu dokonce přímo smrděl, jak se mi se slzami v očích omlouvala, takže nepřicházelo v úvahu ani to, aby nějak uspokojila mě, když už sama neměla chuť.

Sex v těhotenství: Na tyto sexuální praktiky raději zapomeňte

Samozřejmě jsem si poradil sám a vlastně jsem byl až překvapený, že to neberu nijak tragicky. Obzvlášť když pak se to ze dne na den otočilo do druhého extrému a z manželky se stala skoro nymfomanka. Milovali jsme se častěji, než když jsme spolu začínali, a rozhodně nešlo o nějaké nudné opatrné mazlení, ale pořádnou divočinu. Prakticky až do porodu.

První milování po porodu? Trochu křeč

Narodil se Martínek a první „poporodní“ sex se konal asi dva měsíce potom. Oba jsme z něj byli dost nervózní, vůbec jsme nevěděli, jaké to bude. Aneta měla strach, že se mi už nebude líbit – měla ještě nějaká kila nahoře a bála se, jak ji porod poznamenal „tam dole“. Ale zcela upřímně jsem ji ubezpečil, že pro mě je pořád stejně krásná, ne-li krásnější, než byla předtím.

Milování bylo opatrné a trochu křečovité, Aneta několikrát sykla, že ji to bolí, já byl pak přehnaně opatrný a celkově to bylo jako sex dvou puberťáků. Ale orgasmus jsme nakonec měli oba, takže jsem počítal, že se všechno po čase upraví a vrátí do starých kolejí.

Druhý trimestr? Skvělý čas pro sex! Víte, proč je toto období ideální?

Aneta ale o sex vůbec neměla zájem. Připadalo mi, jako by touhle jednorázovou akcí splnila svou povinnost, že to pořád fyzicky jde, ale pak se schovala za neproniknutelný argument „jsem unavená, celé noci nespím“ a jestli jsme to dělali jednou měsíčně, ještě si fandím. Navíc pokaždé jen a jen na popud z mé strany, kdy jsem si připadal skoro jako nějaký chlípný loudil, který se musel dvě hodiny ponižovat, aby se pak pomiloval se ženou, která se ani nenamáhá shodit útrpný výraz v obličeji.

Po roce přišla motivace: další dítě

Kdybych to po ní chtěl denně, tak sám sobě řeknu, že jsem pitomec. Ale jednou měsíčně snad i při sebevětším zápřahu není nepřekonatelné! Vysvětloval jsem jí, že mi nejde jen o sex, koneckonců uspokojit se můžu i sám (což jsem taky dělal), ale jde mi hlavně o to, abychom pořád byli partneři, kteří k sobě mají blízko.

Aneta trochu pookřála až právě po tom roce. Jednak malý začal spát celou noc a jednak – což byl hlavní důvod – zatoužila po druhém miminku. Nebránil jsem se, sám jsem chtěl dvě děti, a sex se zas na čas stal pravidelným. Anetinu motivaci jsem příliš neřešil, byl jsem rád, že spolu zase spíme, vypadalo to, že si to i ona užívá, a protože nějaký čas trvalo, než otěhotněla, cítil jsem se zcela uspokojený. Opakoval se i scénář z prvního těhotenství – první tři měsíce utrum a pak hormonální, a tedy i postelová bouře.

Snažíme se o dítě a ze sexu se stala povinnost. Jak tohle období překonat?

A bohužel se opakoval i scénář poporodní. Na první sex se tentokrát čekalo víc než tři měsíce, Aneta prostě dřív za žádnou cenu nechtěla. No… a mladšímu Tomáškovi jsou necelé dva roky a my měli od jeho narození sex celkem devětkrát. Ano, čtete dobře. A ano, snížil jsem se k tomu, že jsem to počítal. Z toho sedm milování připadá na ten první rok – a za druhý jsme spolu spali všehovšudy dvakrát. Poslední půl rok už Aneta milování bojkotuje naprosto.

Nevím, kde se stala chyba – nebo kde jsem ji udělal já. Když se Anety ptám, pořád dokola mi opakuje, že je prostě jen unavená, že já v tom nehraju žádnou roli, ale když se nevyspí, tak necítí fyzickou potřebu sexu a bez ní to zkrátka nejde. Je jedno, jestli ji předtím vezmu na romantickou večeři, budu jí hodinu masírovat nohy nebo zařídím, aby děti hlídala babička. Jí se nechce.

Unavená na sex, na víno ne

Únavu samozřejmě beru, jenže nějakou dobu už mám pocit, že je to jen výmluva. Dvě děti pochopitelně jsou zápřah, na druhou stranu už určitě menší než třeba před rokem, kdy byl mladší syn ještě kojený. Navíc jak to, že je Aneta příliš unavená na sex, ale už ne třeba na to jít večer s kamarádkou na víno?

Myslím, že jsem jí dal dostatek času na to, aby se po druhém porodu dala do kupy. Netlačil jsem, nenaléhal, pak už se ani nesnažil vyvinout iniciativu, jen jsem čekal. Ona se jednou za měsíc tak nějak slitovala, asi aby si mohla odškrtnout splněnou povinnost a tvářit se, že je všechno v pořádku. Ale teď už nedělá ani to.

Sex v těhotenství: Kdy ho raději vynechat a jaké jsou nejlepší polohy?

Pomalu mi dochází trpělivost. Jsem jenom chlap a myslím si, že sex je v manželství prostě potřeba. Není nám sedmdesát, abychom ho už nepotřebovali. Je nám pětatřicet, to jsme v nejlepším věku a máme si užívat! Štve mě, že Aneta nechce, a stejně tak, že o tom nechce ani mluvit. Vždycky odvede řeč jinam, tváří se, že žádný sex neexistuje, tedy ani žádný problém.

Mámy se opily a rozpovídaly se o těhotenství a svých dětech

Začínám si myslet, že ji prostě já už nepřitahuju, ale nechce mi to říct. Samozřejmě by mě to ranilo, ale aspoň bych věděl, na čem jsem. Když jsem se jí na rovinu zeptal, tvrdila, že je to nesmysl. Tak proč se mnou tedy nechce spát? Nerad bych byl takový zoufalec, abych hledal povyražení jinde, svou ženu mám pořád moc rád…

Pavel, 37 let

Témata: Porod, Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Vaše příběhy, Rodina a vy, Sex, žena, Mladý syn, Narození, Necelý rok, První milování, Nešťastný, První měsíc, Nést, Výmluva, Oboustranná spokojenost, Poslední půl, SPA, Romantická večeře, Nejlepší věk, Argument, Stará kolej, Narození dětí, Druhé miminko, Manželský sex