Maminka.czVýživa a stravování

Zpracujte o víkendu houbovou nadílku

Štěpán Vašák 23.  10.  2015
Vytvořte z tradičních i netradičních hub chuťově božské orgie. Nejenže jsou zdravé, ale v tomto provedení i neuvěřitelně šťavnaté a křupavé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Houbové koláčky s kuřecím masem 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 2 kuřecí prsa, 250 g žampionů, kmín, sůl a pepř, 2 chlazená listová těsta, 1 vejce na potření

Nasekejte šalotku i česnek a chvíli je restujte na oleji. Přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky a ještě chvíli opékejte. Pak vmíchejte na menší kousky nakrájené žampiony, kmín, sůl a pepř. Duste doměkka asi 10 minut.

Mezitím vymažte formu na muffiny troškou oleje a z listového těsta vykrojte kolečka na spodní i vrchní část koláčků. Polovinou koleček vyložte formu, naplňte směsí s kuřecím masem a žampiony a seshora přikryjte kolečky z těsta, kraje spojte prsty. Uprostřed udělejte nožem křížek a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Wrapy se žampiony a zeleninou 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 250 g žampionů, 2 lžíce olivového oleje, 3 šalotky, sůl a pepř, drcený kmín, 1 bílá cibule, 4 velké tortilly

Polovinu očištěných žampionů nakrájejte na menší kousky, druhou polovinu na plátky. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a menší kousky hub, osolte, opepřete a zasypte troškou drceného kmínu. Poduste doměkka, bude to trvat asi 5 minut.

Poté rozložte na lehce navlhčené tortilly. Na pánvi dozlatova orestujte plátky žampionů a kolečka bílé cibule. Přendejte na tortilly a přidejte nakrájená cherry rajčátka a salát. Zarolujte a krátce zapečte na kontaktním grilu nebo v troubě při 180 °C dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Portobello s volským okem 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 8 větších hub portobello, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 16 plátků parmské šunky, 8 vajec, pažitka

Houbám odstraňte nožičky, přendejte je hlavičkou dolů na plech, potřete olivovým olejem, zasypte solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.

Poté vyndejte, vyložte plátky parmské šunky, do každé houby přijdou dva. Navrch rozklepněte vejce, osolte a opepřete. Pečte v troubě, dokud není vejce propečené, asi 10 minut. Podávejte ozdobené pažitkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Slané chipsy ze šitake 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 400 g hub šitake, 2 lžíce olivového oleje, mořská sůl Větší houby šitake nakrájejte na plátky, menší nechte celé. Zakapejte olivovým olejem a osolte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Průběžně promíchejte, ať se nepřichytí ke dnu. 

Špagety s hlívou ústřičnou 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 500 g špaget, 2 lžíce olivového oleje, 4 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 400 g hlívy ústřičné, sůl a pepř, 100 ml suchého bílého vína, petrželka, 80 g parmazánu

Špagety uvařte podle návodu v osolené vodě na skus. Mezitím na oleji provoňte cibulku, nasekaný česnek a přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu. Osolte, opepřete a poduste doměkka, asi 5 minut. Poté podlijte vínem a redukujte. Na pánev přidejte uvařené špagety, vše promíchejte a podávejte ozdobené petrželkou a nastrouhaným parmazánem. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Mořská sůl, Vik, Listové těsto, Pažitka, Víkend