Maminka.czDospívání

Zrychlené dospívání: Dívky mají dříve menstruaci, chlapci brzy mutují. Proč?

Barbora Vajsejtlová 20.  10.  2020
Desetileté holčičky začínají menstruovat, dvanáctiletí chlapci mutují a nikomu už to vlastně nepřipadá nijak šokující. Posouvá se skutečně začátek dospívání stále do nižšího věku a co to znamená pro nás i naše děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vím, že jde o jeden z nejtrapnějších rodičovských výroků vůbec, ale je to tak: To za našich mladých let nebývalo! Pokud si dobře vzpomínám, první z naší třídy začala menstruovat spolužačka, které bylo třináct let, a šeptaly jsme si o tom jako o tajemství státního významu. Ve třídě mého jedenáctiletého syna menstruují již tři holčičky, kteroužto skutečnost nám lehkým konverzačním tónem oznámil při nedělním obědě. Odložili jsme s manželem příbory, ztěžka polkli a zajímali se o to, jakpak to ví. „Ccc, normálně nám to řekly, a kdybych chtěl, moh bych se asi i podívat,“ odpověděl pohrdavě a kroutil přitom hlavou nad slabomyslností rodičů. Vždyť je to přece tak jasné.

Dívka si fotila selfie každý den dlouhých osm let. Jak se změnila?

Polovina jeho třídy se tváří, jakože spolu chodí. Fotí si zamilované fotky, doplňují je tunou srdíček a okamžitě to sdílí na Instagramu. Někteří synovi spolužáci vypadají téměř jako chlapi a u jednoho mám dokonce podezření na rašící knírek. V půl jedenácté v noci volají synovi zajíkavé dívčí hlásky a na jakékoli námitky odpovídá náš chlapeček dunivým hlasem: „No co! Dospívám, ne?!“

Předčasná puberta: Dcera dostala menstruaci už v šesti letech. Čím to?

Zrychlené dospívání

Tak schválně, kdy jste, podle svých vlastních vzpomínek, začali dospívat? Ve třinácti, ve čtrnácti, nebo si na první symptomy puberty pamatujete dokonce až od patnácti? To už teď dávno neplatí. V roce 2012 provedli na Royal College of Paediatrics and Child Health studii, které se zúčastnily čtyři tisíce dětí.
A ukázalo se, že děti opravdu dospívají mnohem dříve, než tomu bylo v předchozích generacích. U bělošských chlapců je to ve věku deseti let, u Afroameričanů dokonce o rok dříve.

Podobné je to i u dívek. Zatímco v padesátých a šedesátých letech byl průměrný věk pro první menstruaci třináct a půl roku (v polovině devatenáctého století to bylo dokonce necelých sedmnáct let), nyní je to dvanáct a půl roku. Puberta přitom u dívek začíná přibližně dva roky předtím, než se dostaví první menstruace.

Výzkum provedený v roce 2012 v německém Lipsku se pro změnu zaměřil na to, kdy začínají dospívající chlapci mutovat. V devadesátých letech si na mutování kluci počkali do čtrnácti až patnácti let, v současné době už začínají mutovat v průměru třináctiletí puberťáci. A pak že se všechno nezrychluje!

Školáci mají větší nohy než dřív. Rodiče jsou při nákupu bot zoufalí. Co se děje?

Puberta neznamená zralost

Když se díváte na své, ještě nedávno mrňavé, děťátko, které se teď pubertálně klátí po bytě, je náladové a v koupelně si tajně vymačkává beďary, nejspíš je pro vás neskutečná představa, že by už také mohlo záhy zahájit partnerský, nebo dokonce intimní život. Jenže ta posloupnost se logicky nabízí. Když jsou děti dříve tělesně vyspělé, měly by být i dříve psychicky vyzrálé. To ale odborníci zásadně odmítají.

Podle nich lidé často zaměňují pubertu a adolescenci. Puberta začíná v době, kdy hypotalamus začne do organismu uvolňovat hormony, které aktivují hypofýzu a pohlavní žlázy. Na pubertu navazuje adolescence, která je vlastně jakýmsi psycho-sociáním přechodem mezi dětstvím a dospělostí. „To, že chlapci začne růst pubické ochlupení, ještě neznamená, že se tím automaticky stává dospělým nebo že touto skutečností dozrál,“ vysvětluje proces psycholožka Marcela Vojířová.

To je totiž další z paradoxů dospívání generace současných dětí: Fyzicky sice dospívají dřív, ale psychické dospívání se naopak odsouvá na pozdější dobu. Odborný časopis Lancet Child & Adolescent Health uveřejnil v roce 2018 práci, v níž respektovaní odborníci argumentují, že svět se změnil natolik, že je potřeba posunout hranice adolescence z původních dvaceti let na čtyřiadvacet let. Mladí lidé zkrátka mentálně vyzrávají později a později také nastupují do zaměstnání či uzavírají sňatky, což jsou tradiční role spojené s dospělostí. Autoři práce také upozorňují na to, že ačkoli většinu výhod spojenou s dospělostí mohou adolescenti využívat už od osmnácti let, role spojené s dospělostí a zodpovědnost přijímají až v mnohem pozdějším věku.

Jak začíná puberta? Takhle to vypadá u kluků, takhle u holek

Nadbytek jídla, nebo obezita?

Jednou z teorií vysvětlujících rychlejší tělesné dospívání dětí je spojitost dřívější puberty se složením jídelníčku. Jejím zastáncem je například Phillip Hodson, britský psychoterapeut a autor několika populárních knih. Ten tvrdí, že jsme první generací, která netrpěla žádným zvláštním nedostatkem, a naše děti žijí přímo v nadbytku: „Nejjistějším způsobem, jak oddálit dospívání, je hladovění. Časná puberta souvisí s bohatým jídelníčkem, kaloricky vydatnou stravou a přístupem ke kvalitním proteinům, vitaminům a minerálům.“

Dále uvádí, že dřívější dospívání, respektive nadbytek potravy, má spojitost i s tím, že dospívající a později dospělí jsou vyšší, než byli lidé v předchozích generacích.

Varianta této teorie staví na skutečnosti, že hypotalamus je velmi citlivý na estrogen. Estrogen přitom produkuje mimo jiné i tuková tkáň. Spolu s tím, jak stoupá podíl dětí s nadváhou (nebo přímo obézních) v populaci, stoupá tedy zároveň počet dětí, u kterých se objeví předčasná puberta. Řada výzkumů potvrdila, že dívky s nadváhou mají mnohem větší pravděpodobnost, že začnou dospívat výrazně dřív než jejich vrstevnice. A zatímco v šedesátých letech bylo ve skupině dětí od pěti do jedenácti let s nadváhou zhruba pět procent dětí, v současné době už je to kolem dvaceti procent.

Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka?

Malí dospělí

Nezanedbatelný je samozřejmě i vliv společnosti a hodnot, které vyznává. V roce 2013 zveřejnil server BBC výsledky internetového průzkumu ohledně puberty a dospívání. Podle většiny rodičů, kteří se ho zúčastnili, končí dětství moderních dětí ve dvanácti letech. Rodiče si stěžovali na to, že uspěchaná doba a současná společnost tlačí na děti, aby dospěly příliš rychle. U dívek se to projevuje tlakem na bezchybný vzhled a chlapci jsou zase manévrováni do chování „machů“ a „chlapáků“ ve věku, kdy si jejich rodiče ještě hráli s kamarády na slepou bábu.

Podle názorů rodičů jde o toxickou kombinaci reklam, médií a tlaku vrstevníků. Děti zkrátka nechtějí ztratit tvář před svými kamarády a odmítají, aby se ně nahlíželo jako na děti, ačkoli věkem i chováním ještě dětmi jsou.

Psychiatrička Elizabeth Berger, autorka knihy Raising Kids With Character, k tomu dodává: „Naše kultura vyvíjí neustálý tlak na stále mladší a mladší děti, aby se chovaly spíš jako malí teenageři nebo přímo jako malí dospělí, a způsobuje jim tak krizi identity.“ Na jednu stranu se jejich tělo chová, jako by už měly „našlápnuto“ do dospělosti, a sociální sítě, média či vrstevníci jim předkládají v podstatě dospělý ideál, kterého by měly dosáhnout. Na druhou stranu jsou stále psychicky nezralé, mají minimální zodpovědnost a samostatnost odsouvají na pozdější dobu.

Umožněte jim být dětmi

Pomozte svému potomkovi porozumět tomu, jakými změnami jeho tělo aktuálně prochází a že se jedná o normální vývoj, který absolvuje každý z jeho kamarádů – jen on tuto zkušenost prodělává dříve než ostatní. Stejně tak ale nezapomínejte na to, že děti musí mít možnost být dětmi. „V současné době panuje velký trend rozvíjet děti po všech stránkách. Zahltit je kroužky, předkládat před ně neustále nějaké tělesné a intelektuální výzvy. Jen aby neustrnuly. Ale ve snaze rozvinout své děti na maximum rodiče často zapomínají na to, že děti potřebují i obyčejnou, nestrukturovanou a nikým neřízenou hru. Zkrátka nechat jim prostor, aby mohly být dětmi,“ říká psycholožka. 



Článek vyšel v časopise Maminka a byl redakčně zkrácen. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.
 

Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Témata: Rodičovství, Instagram, Školák, Dospívání, Sociální sítě, Menstruace, Puberta, kultura, Teenager, Preteen, Nedělní oběd, Varianta, Nadváha, BBC, Dospělost, Maminka, Spojitost, Afroameričan, Mladí lidé, Hladovění, Dívka, Děti, Béďa, Health, Chlapec, Menstruační kalhotky na Heureka.cz