Ztráta jednoho varlete neznamená neplodnost!

Ráno se mi narodil syn. Hrozně jsem plakala. Nebyly to slzy štěstí, ale zoufalství. Torze varlete – taková byla diagnóza.
Ztráta jednoho varlete neznamená neplodnost!
Přetočení varlete pro něj naštěstí už nebylo bolestivé, odumřelo mu.

Pár jsou dva
Při prvním přebalování jsem si všimla malé modřinky na šourku. Nebyla jsem vystrašená, nečekala jsem nic závažného. Dětská lékařka v porodnici ovšem raději volala urologa.
 
Už se slzami v očích jsem podepisovala formuláře, že mohou dát mému dvanáct hodin starému Vojtíškovi narkózu. Doktor mě ujišťoval, že se ještě nemusí nic dít. V noci mě vzbudila sestra a řekla mi, že syn měl torzi varlete – narodil se s příliš dlouhým chámovodem, který se zauzloval, a pravé varle mu odumřelo. Museli mu ho tedy vyndat. V právě započatém šestinedělí byl pro mě pohled na přirození miminka se třemi stehy naprosto zdrcující. Tehdy mě podržel manžel a maminka, kteří mě ujišťovali, že se vlastně nic neděje a že jako chlap jednou fungovat bude.
 
„Varlata jsou párové orgány, a tak se doplňují, pokud jedno z nich přestane fungovat,“ uklidňoval mě Vojtův pediatr Petr Karger. Rozhodně to neznamená, že syn bude neplodný. Bohužel se torze varlete před porodem zjistit nedá.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
„Torze varlete se u novorozenců a kojenců vyskytuje obvykle na základě vrozené anomálie semenného provazce. Výskyt naštěstí není příliš častý. Projevuje se poměrně tuhým, nepříliš bolestivým zduřením varlete. Vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok, jinak je orgán ztracen. Jestliže se chlapec včas operuje, neplodnost nehrozí,“ vysvětluje dětský lékař Petr Karger.
 
Vojta sice o varlátko přišel, ale rozhodně to není takové neštěstí, jak se mi zprvu zdálo. Dnes jsou Vojtovi už dva roky a žádnou újmu neutrpěl. V roce a půl jsme absolvovali ještě jednu operaci, kdy mu urolog fixoval druhé varle, které nemělo v šourku oporu, aby se také nepřetočilo. Pět hodin po operaci už běhal po chodbě s ostatními dětmi. Měsíc po zákroku nesměl sedět obkročmo. Několikrát se sice uhodil, což velmi bolelo, ale i to nakonec přešlo. Jediné, co nám z nepříjemného zážitku zbylo, jsou každoroční kontroly u urologa.
 
Torze varlete může vzniknout v kterémkoli věku chlapce či muže, při fyzické zátěži nebo jízdě na kole. Projevuje se postupně narůstajícími prudkými bolestmi varlete, někdy spojenými s bolestmi celého břicha a zvracením. Po chvíli varle oteče, zaškrtí se v něm cévy a musí se do šesti hodin operovat. Může se stát, že postižené varle vytvoří protilátky proti druhému a to zaniká.
 
Klepněte pro větší obrázek

Implantát?
V dospělosti se dá chybějící varle nahradit implantátem, i když ve většině případů není zákrok nutný. Vyplnění šourku implantací varlete ze silikonového materiálu je poměrně nenáročný výkon. Cena protézy je asi 6000 korun. Ovšem na tuhle možnost rozhodně nepomýšlím, myslím si, že jedno varle rozhodně není vada na kráse. Ale možná se pro tuto variantu jednou můj syn rozhodne, až bude dospělý. To už ovšem záleží na něm.
 
Také Eva z Ústí nad Labem si se svým synem prožila něco podobného. „Honzíčkovi se přetočilo varle, když mu byly asi čtyři roky. Skákal zrovna do bazénu. Začalo ho to velmi bolet, plakal a varle mu otékalo a modralo, a tak jsme raději jeli k lékaři. Naštěstí jsme to stihli včas, ihned ho odvezli na sál a operovali,“ popisuje příhodu maminka. Přijeli naštěstí tak brzy, že se lékařům podařilo chlapcovo varle přetočit zpět a zachránit. „Měla jsem hrozný strach, zřejmě mi pomohlo to, že manželovi se v dětství stalo něco podobného, ten ale o něj přišel. Napadlo mě, že je to stejný případ. Musím všechny ujistit, že ztráta varlete opravdu neznamená neplodnost,“ ujišťuje maminka Eva.
 
Text: Barbora Benešová
 
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články