Maminka.czZdraví

Zubní kartáček je kamarád. Vše, co byste měli vědět o péči o zuby

I když je mléčný chrup u dětí jen dočasný, má velký význam, tudíž by se péče o něj neměla podceňovat. Mnozí rodiče si totiž neuvědomují, že stav mléčných zubů má významný podíl na další vývoj trvalého zubu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepodceňujte preventivní prohlídky

Na první preventivní prohlídku, jak jsme napsali v úvodu, je ideální dítě vzít již v jednom roce a poté ordinaci navštěvovat pravidelně každého půl roku. Každá prohlídka je zaznamenána do zubního průkazu dítěte. Výmluva rodičů, že nemá cenu k zubaři chodit, protože dítě žádné pořádné zuby ještě nemá nebo že stejně neotevře pusu, je zcela zbytečná.

Má vaše dítě správný kartáček na zuby?

Čím dříve si totiž dítě zvykne navštěvovat lékaře, tím lépe. Navíc kvalifikovaný dětský zubní lékař umí s malými dětmi spolupracovat, a tak rozhodně nemusíte mít obavy, že by se násilím snažil batoleti otevřít pusinku. Preventivní prohlídky jsou důležité, neboť ač se to nezdá, i spousta dětí v nejútlejším věku má první kazy, které je třeba řešit. Když mému synovi vrtali ve dvou a půl letech první kaz, byla jsem opravdu překvapená.

Jako matka tehdy prvního dítěte jsem si říkala, že to snad ani není možné, když mu zuby pravidelně čistím a navíc pije neslazené nápoje. Ale stalo se. Naštěstí vše se obešlo bez dramatu. Paní doktorka byla velice vstřícná a vzhledem k tomu, že chodíme do specializované dětské zubní kliniky, mu k vrtání pustila pohádku na velkoplošné televizi, na kterou se díval přímo ze zubního křesla. Syn tak ani nepostřehl, že mu právě vyvrtali kaz. Nicméně důležitá je i psychika rodičů. Ti by se měli vyvarovat časté chyby, a to „strašení“ dětí zubní vrtačkou a zubařem. Zbytečně tak v dětech vyvolávají obavy z návštěvy zubaře. 

Jak předejít kazivosti zubů

Je zřejmé, že stejně jako u dospělých, tak i dětem škodí velké množství sladkostí, které se významně podílejí na tvorbě zubního kazu. Sladkostmi se myslí nejen sladké potraviny, ale i nápoje. Lékaři rovněž nedoporučují noční kojení, které se hlavně v pozdějším věku, kdy děti již mají první zoubky, podílejí na tvorbě kazu. No je to sice pravda, ale ruku na srdce, kdo z nás má chuť ve tři ráno vytáhnout kartáček po noční šichtě kojení a dítěti zoubky vyčistit? A vysvětlete řvoucímu miminu, že ho v noci nenakojíte, aby nemělo zubní kaz.

8 tipů jak předcházet zubnímu kazu u dětí

Významný vliv na kvalitu zubů má samozřejmě i péče. Správným čištěním předcházíte riziku zubního kazu. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na rodinné dispozice. Pokud jste v útlém dětství měli svůj první kaz, dá se předpokládat, že vaše dítko má zvýšenou šanci, že na tom bude stejně. Předejít tomu ale můžete dodržováním zásad zdravé výživy a pozorností péče o zuby.

I miminka mohou mít kaz!
Dítě je na světě

I miminka mohou mít kaz!

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Miminko, Školák, Batole, Kojenec, Zuby, Péče o zuby, Kartáček, Zdravotní průkaz, Pasta, Ideální dítě, Zubní lékař, Dětský zub, Univerzální recept, Kamarád, Zubní kaz, Zub, Porod syna, Kulička, Karta, Pec, Dentální nit, Významný vliv, Zdraví na Heureka.cz