Maminka.czJen pro maminku

Zumba pro těhotné

Kateřina Černá 17.  2.  2011
Zumba pro těhotné
Která z Vás ještě neslyšela pojem zumba? Zřejmě vás „neznalých“ mnoho nebude. Zumba je druh cvičení, který je v současnosti u nás nesmírně populární a do svého repertoáru ho zařazují snad všechna větší aerobiková či taneční centra. Jedná se o kombinaci aerobiku a latinskoamerických tanců, přičemž velkým lákadlem je rytmická jihoamerická [[http://www.popron.cz/hudba/c-3425/|hudba]].

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste někdy na takové lekci byla, jistě odhadnete, že pro těhotné ženy nebude příliš vhodná. Problémem je zejména zvýšená tepová frekvence, u zumby se velmi zadýcháte a zpotíte. Ideální nejsou ani časté poskoky, rychlé otočky a „šejkování“ pánví či prsy.

Kdo však zumbě jednou propadl, obtížně se jí vzdává. Těhotné ženy mají ovšem ze zumby oprávněný strach, zvláště pokud mají nedostatečné informace o tom, jaký pohyb je pro ně vhodný a který už ne. Některá studia nabízí kurzy zumby GOLD. Jedná se o cvičení uzpůsobené starším lidem, případně pro ženy s nadváhou či po porodu. Ovšem nějaká širší nabídka zumby přímo pro těhotné zatím není.

Průkopnicí je Pavla Hájková, která zkombinovala své zkušenosti z lektorského kurzu zumby s vzděláním a praxí porodní asistentky a připravila pro nastávající maminky kurz zumby pro těhotné. Jedná se o cvičení na temperamentní latinskoamerickou hubu, přičemž se využívají základní zumbové taneční prvky. Vynechávají se všechny pohyby, které by mohly těhotným uškodit.

Při této lekci rozhodně nezpotíte tak, jak na klasické zumbě, ale zatančíte si na příjemnou hudbu a protáhnete nyní tak namáhané tělo. Součástí lekce je také nácvik dýchání, které využijete u porodu, relaxace a přednáška tematický vždy spojená s těhotenstvím či porodem. Nejen, že si tedy zatančíte, odreagujete se, ale také se dozvíte něco nového a třeba se seznámíte s dalšími nastávajícími maminkami.

Zeptala jsem se za Vás Bc. Pavly Hájkové na otázky, které by Vás ohledně zumby pro těhotné mohly zajímat.

Čím se liší zumba pro těhotné od té klasické?

Jedná se spíše o tanečně-rehabilitačního pohyb pro těhotné, který využívá hudbu a některé prvky zumby. Vycházím také ze svých zkušeností z předchozích kurzů pro těhotné, kde jsem používala taneční kroky rumby. Velmi podstatnou roli hraje energetizující hudba při zumbě, která má přinést důležité přeladění od starostí budoucí maminky k sebevědomé a hrdé sexy těhotné ženě. Zumba a cvičení pro těhotné je tedy 75 minut dlouhý pohybová-taneční program se závěrečnou relaxací. Choreografie dělám přímo na míru potřebě těhotných být ve vzpřímeném postoji i v postoji s podsunutou pánví a pružením s pokrčenými koleny. Při pohybu mám na paměti, že vlastně houpeme miminko a těhotná nedělá prudké pohyby do strany nebo rychlé otočky a samozřejmě poskoky.“

Je toto cvičení vhodné pro maminky v průběhu celého těhotenství?

„Je to individuální, v posledním měsíci před porodem už žena intuitivně vycítí, co jí dělá dobře. Měla jsem klientky v kurzu, které cvičily společně s ostatními i dva dny před porodem a chválily si to. Osobně doufám, že si zumbu oblíbí v počátcích první doby porodní, kterou budou trávit doma. Co se týče začátku těhotenství, tam je potřebné být opatrnější zvláště ve dnech, kdy měly ženy menstruaci. Nadšené „zumbistky“, které mají výbornou kondici a jsou se zumbou takřka srostlé, mohou pokračovat na svých hodinách i do 5. měsíce, opět je to individuální, jde i o velikost bříška. A i pro ně platí, přijďte si zacvičit i speciální cviky v těhotenství a naučit se sestavu poporodních cviků, jestli se chcete brzy vrátit k vaší zamilované zumbě."

Existuje nějaká zdravotní kontraindikace?

Pohybové aktivity je vhodné probrat se svým gynekologem, který zná nejlépe aktuální zdravotní stav a na základě objektivního gynekologického vyšetření doporučí nebo nedoporučí konkrétní cvičení.

Co si mají maminky s sebou na tento kurz vzít?

Budoucí maminky si na můj kurz většinu věci donesou, některé jsou na půjčení. Potřebují pohodlné oblečení na cvičení, obuv na aerobic, malou teplou deku a mikinu s dlouhým rukávem na relaxační čtvrthodinku.

Během celého dvouhodinového setkání je dobré pít, takže určitě budou potřebovat láhev s vodou, a klidně i cereální tyčinku nebo ovoce, pokud jim to vyhovuje. Na kurzu hojně využíváme gymbally, owerbally a antistresové malé míčky, které si mohou zapůjčit v kurzu.

Čtete také: Naučte se relaxovat

Témata: Jen pro maminku, choreografie, Pohodlné oblečení, Tepová frekvence, Taneční krok