Maminka.czPředškolák

Zůstávám s ním kvůli dětem. Dělám dobře?

Martina Machová 6.  6.  2013
Už nemohu dál; manželství se mi drolí mezi prsty, láska vyprchala, zůstala jen bolest, hořkost, zklamání, obrovský smutek a také děti, které ho mají rády. Mám právo rozbít jim domov, rodinu, jistoty?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste nic takového neprožila, necítila, natož abyste podobným směrem o vašem partnerském vztahu přemýšlela, máte každý den důvod k radosti, protože jste pravděpodobně šťastná žena, žijící ve vyrovnaném a pevném vztahu. Pro mnoho maminek je však realita jiná. Počet rozvodů se v České republice pohybuje okolo 30 tisíc za rok – rozvádí se takřka polovina manželství. Víc než polovina se pak rozpadá ještě před dosažením zletilosti dětí. Statistické údaje zní suše a neemotivně, jinak ale vypadají jednotlivé případy.

Rodinu čeká dělení majetku, dohoda o péči o děti, stěhování, někdy i změna zaměstnání, změní se každodenní rituály. Děti na mnoho dní přicházejí o jednoho rodiče, nebo je čeká každý týden jiný domov, jiná náruč, často i jiná pravidla, nároky apod. Rozchod je stresující pro dospělé i děti. Jenže někdy to prostě nejde jinak…

Anna (3): Nevěrný až za hrob

I přesto, že Anně sliboval věrnost, a to dokonce jako správný katolík v kostele, střídal postele rychleji, než Anna rodila děti. V rodině byly nakonec děti 4. Tři šikovné holky a jeden opečovávaný benjamínek. Anna žije na malém městě, a tak se manželovi eskapády vždy nakonec nějak provalí. Rozvádět se nechce, je věřící a rozvod je pro ni tabu, a to i přes to, že jí mnozí věřící přátelé říkají, že v jejím případě bude mít pochopení úplně každý. Anna nechce vzít dětem tátu a domov, kde jsou zvyklé a mají kamarády.

V případě rozvodu by se totiž stěhovala na Moravu ke svým rodičům, kteří ji to opakovaně nabízeli. Anna prý nechce vzít dětem ani „mužský vzor“. Otázkou je, jaký vzor dává Annin muž do budoucích výtahů dcerám a co si z tatínkova chování vezme do života syn. Pokud vím, tak se Anna nerozvedla dodnes. Další nevěry zabily její lásku, otupily její bolest a ubily její sebevědomí. Anna žije ze dne na den, je trpitelka s trnovou korunou, kterou však v jejím případě už nikdo neoceňuje, dokonce ani holky, které jsou již ve věku, že mnohé chápou a za tátu se stydí.

Evka (28): Jeho láska mě dusí

Evka není vdaná, s partnerem však žije již 5 let a mají ročního syna. Partner je hodný, šikovný, věrný, Evku velmi miluje – a v tom je kupodivu onen háček. Evu jeho neodbytná láska dusí (je to vůbec láska?). Partner chce být stále s ní, neustále s ní vše konzultuje, často jí volá, často jí něco kupuje. Eva už 5 let nebyla nikde sama s přáteli, sama nejela za rodiči, nebo nešla s kamarádkou do kina. Nyní, když je s malým doma, vše je ještě nesnesitelnější. Po pokusech o vysvětlení to vždy vypadá o něco lépe, ale jen na čas. Partner jí vždy vyznává lásku, říká, jak se o ni bojí, jak je s ní rád.

Evka nechce žít se svým stínem, chce mít vedle sebe muže. Je to již 9 měsíců, co se odstěhovala do maličkého bytu po babičce a žije sama se synem. Bývalý partner vše nesl velmi těžce, nicméně všechny blízké nakonec velmi překvapil novým vztahem. Už měsíc bydlí s Evčinou kamarádkou a čekají spolu miminko. Evka je sama, může dýchat, ale život svobodné maminky není jednoduchý. Někdy dokonce přemýšlí, zda se rozhodla dobře.

Dva příběhy, dva osudy

Ani Evka ani Anna neměly rozhodování snadné, nerozhodovaly se jen za sebe. Ani ony, ani další ženy v podobných situacích nedohlédnou do budoucnosti, zda nebudou svého rozhodnutí později litovat. Evka i Anna měly navíc tu výhodu, že jim možnosti při rozhodování nekomplikovala otázka „Kam jít?“ Anna neodešla kvůli dětem a je nešťastná. Eva odešla kvůli sobě a je nejistá, zda se rozhodla správně. Bohužel neexistuje universální rada, kdy je ten správný okamžik. Nebo nějakou, milé čtenářky, máte?

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Mužský vzor, Nový vztah, Annin, NEDOHLEDNO, Evka, ZUŠ, Bývalý partner