Maminka.czKojenec

Zuzana Belohorcová: Salma je teď pro nás středem vesmíru!

Dita Mrázková 28.  7.  2010
Zuzana Belohorcová: Salma je teď pro nás středem vesmíru!
Je milá, stále usměvavá a překypuje štěstím... Známá moderátorka nám prozradila, jak si užívá první měsíce se svou dceruškou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před pár měsíci se vám narodila dceruška Salma. Jak si užíváte první měsíce mateřství?

Úžasně! Měla jsem pohodové šestinedělí, většina maminek mě upozorňovala, že budu trpět depresemi a nebudu ve své kůži, ale přežila jsem to bez větších obtíží. Salminka mi dopřává ten luxus, že dlouho spinká. Když jsme si ji přivezli z porodnice, spala i čtyři hodiny v kuse, teď už dokonce sedm! Tím odpadá vstávání každou hodinu, což hodně oceňuji :-) Přes den je to ale trochu jiné, malá už poznává svět, sahá po hračkách, takže se jí musím věnovat. Ženě se narozením děťátka změní od základů celý život. Má najednou nonstop starosti a běhání kolem miminka. Ale přináší to i obrovské radosti. Já si to všechno maximálně vychutnávám.

Byla dcerka plánované miminko?

Ano. Rok a půl jsme na miminku pracovali. Ne, že by to nešlo, ale prostě jsme to nijak neprožívali, nechali tomu volný průběh a nijak se tím nestresovali. V okamžiku, kdy jsme to očekávali nejmíň, se zadařilo :-)

Jak jste prožívala těhotenství? Čerpala jste z rad zkušenějších, nebo jste hledala informace například v knihách nebo na internetu?

Vlastně obojí, naslouchala jsem radám a zároveň jsem četla knihy. Ale je to všechno hodně individuální. To, co najdete v knížkách, může být v reálu nakonec jinak. Někdo vás straší, jak je porod hrozný, další zase říká, jak byl lehký. Snažila jsem se vzít si od každého něco, s tím, že si musím sama všechno prožít a udělat si svůj názor. Téměř celé těhotenství jsem neměla větší problémy, i když první čtyři měsíce jsem zažívala ukrutnou alergii. Trpím na ni a v těhotenství se mi ještě zhoršila. Jinak jsem neměla žádné nevolnosti, ani jednou jsem třeba nezvracela.

Dbala jste v těhotenství na zdravou stravu a dostatek pohybu?

Vzhledem ke svému věku jsem měla pohyb (především tedy cvičení) zakázaný. Dopřávala jsem si pouze masáže. Co se týče stravy, snažila jsem jíst co nejvíce ryb. Chuť na sladké jsem třeba moc neměla. Přibrala jsem 14 kg, což je takový průměr. Jedla jsem zkrátka to, co mi chutnalo.

Byl váš partner u porodu?

Ano, a jsem ráda. Bavila jsem se o tom s maminkami, které mi doporučovaly, abych ho k porodu nebrala. Já si ale myslím, že muž by měl svou partnerku vidět i v takovýchto situacích. V životě to není jen jednoduché a pěkné. Jsou období, kdy jsme nemocné, neupravené a nenalíčené a potřebujeme pomoc od toho druhého… To, že byl Vlasta u porodu a viděl mě v nepříliš lichotivých pozicích, považuji za přirozené. To je přece život. Pomáhal mi tlačit, dýchal se mnou a vidím, že si nás teď moc váží. Při porodu jsem měla obtížnou závěrečnou fázi. Tlačila jsem skoro dvě hodiny, Salminka měla omotanou pupeční šňůru kolem krku. Nakonec se ale zadařilo a my jsme šťastní, že se nám narodila krásná a zdravá holčička.

Dcerka má netradiční jméno. Ve spojitosti s příjmením si nelze nevybavit slavnou herečku Salmu Hayek. Byl to záměr? Čím jste se při výběru nechali inspirovat?

Přála jsem si Sarah, Jessicu nebo Rebecu. Vlastovi se však jména moc nelíbila, tak jsme hledali dál. Jednou jsme seděli s přáteli v pizzerii a napadlo nás jméno Salome. Je to arabské jméno, které vyjadřuje něco pěkného, z hebrejštiny je to doslova „pokojná“. Jméno se vybírá i tak, aby ladilo s příjmením. Když jsem si to spojila, říkám si, ale vždyť je to dobrý fór! Spousta lidí mi to vyčítala, že je to jen napodobenina, ale na podobné řeči už nedávám. Nešlo mi o to, aby moje dítě mělo „slavné jméno“. Doufám, že mi to dcerka nebude jednou vyčítat.

Pomáhá Vlasta s péčí o dcerušku?

Když přijde domů, hned si chce s malou hrát, v tom je zlatý. Přál si syna, ale teď říká, že je za Salminku vděčný a šťastný. Myslím, že tatínkové to mají trošku jinak než my, dokážou si dítě užít, až když je starší. Ze začátku jsem se sama bála, že třeba při přebalování nebudu vědět, jak ji uchopit. Přece jen jde o naše první děťátko. Počáteční ostych je už ale pryč a teď i Vlasta pomáhá s koupáním… Určitě bychom chtěli do budoucna další dítě.

Když jsme se domlouvaly na rozhovoru, právě jste se s rodinou vracela z amerického Miami. Nebojíte se absolvovat delší trasy s miminkem?

My jsme hodně cestovali už když jsem byla těhotná. Podnikali jsme výlety, v 5. měsíci jsme byli s cestovkou Blue Style v rodinném hotelu Iberostar Lindos Imperial na překrásném ostrově Rhodos, kam se chystáme se Salminkou i letos. Cestu do USA jsem konzultovala s naší pediatričkou, která mi doporučila kvůli aklimatizaci raději dlouhodobější pobyt (minimálně týden). Přece jen přechody z tepla do zimy nedělají dobře ani dospělému, natož miminku. Musím říct, že Salminka se chovala předpisově. V letadle jsme o ní ani nevěděli, dokonce jsem ji musela budit na kojení :-) Problémem byla jen klimatizace, kterou mají Američani téměř všude, ale jinak jsme všechno pohodově zvládli.

Jak vypadá váš běžný den?

Lehce stereotypně, asi jako u každé novopečené maminky. Vstáváme kolem šesté, sedmé, absolvujeme kojení, pak si ještě zhruba do deseti lehneme. Po probuzení si hrajeme, musím říct, že Salma je opravdu velice vnímavá. Už i osahává a zkouší hračky. Pak jdeme na procházku, pozdravit tatínka do práce, prostě pohodička.

Pocházíte ze Žiliny. Co vás přivedlo do Čech?

Nabídka na moderování pořadu Peříčko. Stejný pořad jsem moderovala už na Slovensku. Potom jsem působila v pražském radiu Evropa 2 v Zuza Night. Zpátky na Slovensko jsem se vrátila moderovat reality show Big Brother, poté už jsem v Čechách zůstala natrvalo. Svou roli hrálo i to, že jsem potkala Vlastu. Dali jsme se dohromady před třemi lety a já si řekla, že je čas usadit se na jednom místě. Na Slovensko se ale vracím moc ráda.

Měla jste vždy jasno, čemu se chcete profesionálně věnovat?

Studovala jsem hru na klavír a operní zpěv, ale zjistila jsem, že tímto směrem se ubírat nechci. Je to obor, kde se uplatní jen největší špičky. Ve 4. ročníku jsem pak zkusila přijímačky na vysokou, tam jsem se ale nedostala. Tak jsem se rozhodla jít do světa. Tehdy mě lákala práce au-pair, tak jsem odletěla do Anglie. Tamní rodinu, u které jsem působila, jsem učila hře na klavír a zpěvu. Všichni se divili, proč se raději nevěnuji tomu, co umím a co mě baví.

Po návratu na Slovensko přišla zanedlouho nabídka ze Slovenské televize, kde jsem dostala místo hlasatelky. Pak přišlo Laskanie (v Čechách známé jako Peříčko), hra Keno 10, posléze jsem odešla do Prahy. Tady moderuji pro tři televize, takže práce je dost, za což jsem vděčná. Momentálně ale pracuji minimálně. Z pořadu Top Star magazín se po mně už ptají, kdy se vrátím, což mě samozřejmě moc těší. Návrat plánuji ale až na konci léta. Budu mít Salmu u sebe, tak to snad zvládneme. Teď ale nikam nespěchám, chci si ji užít co nejvíc.

Navštěvujete s malou dědečka a babičku na Slovensku?

Rozhodně, děda s babičkou se na Salminku vždycky moc těší. Je to jejich druhá vnučka, jsme takový babinec, mám ještě dvě sestry. Nedávno jsem si nechala vytetovat Salmino jméno na zápěstí. Když to viděl dědeček, řekl, že si své dvě vnučky také nechá vytetovat, na každou ruku jednu. Už se dokonce i objednal! :-) Když se s rodiči dlouho nevidíme, klidně si voláme i pětkrát denně. Vůbec mi není líto provolaných peněz, je to dobrá investice.

Co byste jednou ráda předala své dceři do života?

Chtěla bych jí dát to, co dali rodiče mně. Nikdy jsme ani já, ani sestry nepocítily žádnou jejich krizi nebo hádku. Rodiče žili z průměrného platu, ze kterého dokázali uživit tři děti. Nikdy nám nic nechybělo, všechny jsme studovaly, jezdily jsme na dovolené, rodiče nám všechno dopřáli. Myslím, že naše generace už neumí tolik šetřit, nedokážeme vyjít s tím, co máme. Potom se člověk snadno dostane do bludného kruhu. To chci předat i Salmě. S tatínkem děláme všechno pro to, aby malé nic nechybělo, ale až vyroste, musí vědět, že se musí snažit i sama.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Slavní rodiče, Časopis Maminka, Kojenec, Vesmír, Evropa 2, Veš, Netradiční jméno, Plánované miminko, Top Star magazín, Blue Style, Zuzana, Náš, Top star, Zdravá holčička, Rhodos, Operní zpěv, Miami, Ted