Maminka.czWeb Ulékaře.cz

Zvažujete umělé oplodnění? Možnost máte jen do padesátky

Ulekare.cz Ulekare.cz 12.  2.  2012
Mít dítě v pokročilém věku? Pro někoho hrdinství, pro jiné nepřijatelné. Otázkou stanovení vhodné věkové hranice pro umělé oplodnění se odborníci i zákonodárci zabývají již delší dobu. V České republice tak s nejvyšší pravděpodobností vstoupí příští rok v platnost zákon limitující možnost umělého oplodnění 49. rokem věku ženy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

www.ulekare.cz

Ne moc dobrý nápad

S tím, že by umělé oplodnění neměly podstupovat ženy starší 50 let, přitom souhlasí i dnes již 60letá Britka, matka tříleté holčičky. Když v roce 2008 57letá žena počala své první dítě cestou umělého oplodnění, sklidila za své rozhodnutí rozsáhlou kritiku. Dnes však již shodně s odborníky tvrdí, že ženám starším 50 let by nemělo být umožněno tímto způsobem otěhotnět. Zpětně přiznává, že byla příliš stará na to, aby se ve svém věku stala matkou. Partnerství s o jedenáct let mladším mužem, který se měl být schopen o dceru postarat po celé její dětství, totiž nakonec skončilo rozchodem.

Stáří těhotenství nepřeje

Odborníci z oboru asistované reprodukce tvrdí, že otěhotnění po čtyřicítce je velmi obtížné. Jestliže žena podstupující umělé oplodnění před 30. rokem věku má 40% šanci, že porodí živé dítě, po 40. roce už je šance jen 10%. Může za to mimo jiné i skutečnost, že se žena již rodí se všemi svými vajíčky, a ty pak stárnou spolu s ní.

Jen výjimečně

Kromě čistě biologických důvodů, které tvoří překážku těhotenství ve vyšším věku, jsou tu i neopomenutelné aspekty etické, jež by vždy měly být posouzeny v každém případě zvlášť. Těmi se lékaři řídí zejména v zemích, kde prozatím není pro IVF určena žádná pevná horní věková hranice. Řada odborníků se však shoduje v názoru, že pro umělé oplodnění ženy po 50. roce věku by měly existovat zvlášť výjimečné okolnosti.

www.ulekare.cz

Jste pro nebo proti umělému oplodnění v pokročilém věku? Hlasujte na webu Nerozhodni.cz

Témata: Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, Web Ulékaře.cz, umělé, pád, JEN, Živé dítě, Britka, Biologický důvod, Oplodnění, Máť