Maminka.czVýživa a stravování

Zvedněte si náladu lehkými saláty

, Časopis F.O.O.D.
23. 5. 2014
Zvedněte si náladu lehkými saláty
To co většina lidí miluje na jaru, je čerstvá zelenina. Na rajčata a papriky ze zahrádky si budete muset ještě chvíli počkat, ale už teď můžete z křupavé zeleniny chystat výborné saláty - nejen s masem.

Existuje mnoho důvodů, proč si dopřát denně alespoň jednu pořádnou porci listového salátu. A téměř žádný důvod proti.
Salát je báječným základem pro zdravou večeři, ale skvěle doplní i váš oběd nebo svačinu. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, vlákninu, antioxidanty a další látky, které si vaše tělo báječně užije, protože téměř vždy se konzumuje bez tepelné úpravy.

Listový salát má nízký glykemický index a je prakticky nulovým zdrojem kalorií, a tak je skvělým pomocníkem zejména při redukční dietě. Prospívá i vaší pleti, vlasům, nervové soustavě nebo zažívání. A podle posledních studií dokonce významně zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá k lepšímu soustředění i výkonu mozku. A to už je pádný argument, co říkáte? V kombinaci s dalšími zdravými a chutnými ingrediencemi, jako je zelenina, libové maso, extra panenský olivový olej nebo čerstvé bylinky, tak máte za pár chvil na talíři doslova elixír mládí!

Fenyklový salát s mandlemi

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 4 lžíce plátkových mandlí, 6 lžic jablečného octa, 4 lžíce krupicového cukru, 2 pomeranče, 1 větší fenykl, hrst drobnolistého zeleného salátu, pepř

Plátky madlí nasucho opražte na pánvi do světle zlatavé barvy. Ocet nalijte do pánve, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Plotnu vypněte.

Pomeranč oloupejte a rozdělte na jednotlivé měsíčky, které zbavte slupek. Dužninu odložte. Fenykl nakrájejte na tenké plátky, přidejte do pánve a nechte asi 15 minut odležet. Pak plátky fenyklu vyjměte, osušte a spolu s pomerančovou dužninou je naservírujte na talíře.

Ozdobte trochou zeleného salátu, navrch namelte trochu černého pepře a posypte mandlemi.

Bramborový salát s kuřetem

4 porce, 35 minut

Potřebujeme:300 g brambor typu A, 4 ks kuřecích prsou, sůl a čerstvě mletý pepř, olej, 1 cibule, 2 snítky rozmarýnu, 200 g hnědých žampionů, 100 ml marsaly nebo sherry, 250 g brokolice

Troubu zapněte na 190 °C. Brambory uvařte v osolené vodě. Kuřecí prsa osolte a opepřete a z obou stran orestujte, vždy asi 2 až 3 minuty. Pak nechte přibližně 8 minut dojít v troubě.

Maso vyjměte a přiklopte. Ve výpeku nechte zkaramelizovat plátky cibule, přidejte rozmarýn, houby a chvíli opékejte. Přilejte víno a omáčku zredukujte.

Brokolici uvařte do poloměkka. Brambory podávejte s brokolicí, rozmarýnovým přelivem, houbami a plátky masa.

Náš tip: Když tento salát naservírujete "nesalátově", zamilují si jej i muži.

Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy

4 porce, 20 minut

Potřebujeme:2 lžíce hladké mouky, 1 lžičky sladké papriky, provensálské koření, 2 ks kuřecích prsou, pepř a sůl, rostlinný olej na smažení, 75 g listů zelených salátů, 300 g kuliček červeného hroznového vína bez pecek, 40 g vlašských ořechů, 2 snítky čerstvého kopru; Na dresink: 1 šalotka, 2 lžičky nasekaného kopru, 4 lžíce majonézy, 1 lžička medu podle chuti, 1 lžíce citronové šťávy

Začněte dresinkem. Šalotku i kopr nasekejte najemno a promíchejte s majonézou, medem a podle chuti i trochou citronové šťávy. Dejte chladit do ledničky.

Hladkou mouku smíchejte s kořením. Kuřecí prsa osolte, obalte v mouce a z obou stran opečte na pánvi dozlatova. Nechte je asi 10 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky.

Saláty rozdělte na čtyři talíře a přidejte na poloviny pokrájené kuličky vína. Navrch položte nakrájené maso, zalijte trochou dresinku a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a koprem.

Náš tip: Zkuste pro změnu místo hroznového vína přidat do salátu na malé kousky nakrájenou mandarinku.

Salát s karotkou a hráškem

4 porce, 15 minut

Potřebujeme:2 karotky, 150 g hrášku, 50 g řeřichy, 1 svazeček máty; na dresink: 1 hodně zralého manga, šťáva z 1 limetky, 1 lžička dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje

Mango očistěte a spolu se zbývajícími surovinami na dresink rozmixujte. Podle potřeby můžete ještě přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Dejte chladit do ledničky.

Karotky omyjte, očistěte a škrabkou z nich udělejte tenké plátky. Hrášek povařte asi dvě minuty „na skus“. Pak ho prudce zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu.

Hrášek smíchejte s plátky mrkve, řeřichou a lístky máty. Salát podávejte zakápnutý mangovým dresinkem.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Pádný argument, Glykemický index, Libové maso, Salát, Bramborový salát, Nal

Mohlo by vás zajímat
Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Žijete spolu, nebo jen vedle sebe? I vztah je potřeba servisovat
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala. Jak vypadá teď?
Bez andělů nejsou Vánoce. Vyrobte si je ze šišek, špuntů nebo kolíčků
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
To je ale bříško! Takhle vypadá těhotenství s trojčaty týden po týdnu
Klasické fotky mimin jsou nuda. Tenhle táta proto fotí děti jinak

Horoskopy

Štír Kontrola výdajů vás pořádně namíchla, ale nedá se nic dělat. Prostě se načas obejdete bez…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Gabriel, Zbyslav, Gábor





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu