Maminka.czVýživa a stravování

Zvedněte si náladu lehkými saláty

Facebook 23.  5.  2014
To co většina lidí miluje na jaru, je čerstvá zelenina. Na rajčata a papriky ze zahrádky si budete muset ještě chvíli počkat, ale už teď můžete z křupavé zeleniny chystat výborné saláty - nejen s masem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje mnoho důvodů, proč si dopřát denně alespoň jednu pořádnou porci listového salátu. A téměř žádný důvod proti.
Salát je báječným základem pro zdravou večeři, ale skvěle doplní i váš oběd nebo svačinu. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, vlákninu, antioxidanty a další látky, které si vaše tělo báječně užije, protože téměř vždy se konzumuje bez tepelné úpravy.

Listový salát má nízký glykemický index a je prakticky nulovým zdrojem kalorií, a tak je skvělým pomocníkem zejména při redukční dietě. Prospívá i vaší pleti, vlasům, nervové soustavě nebo zažívání. A podle posledních studií dokonce významně zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá k lepšímu soustředění i výkonu mozku. A to už je pádný argument, co říkáte? V kombinaci s dalšími zdravými a chutnými ingrediencemi, jako je zelenina, libové maso, extra panenský olivový olej nebo čerstvé bylinky, tak máte za pár chvil na talíři doslova elixír mládí!

Fenyklový salát s mandlemi

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 4 lžíce plátkových mandlí, 6 lžic jablečného octa, 4 lžíce krupicového cukru, 2 pomeranče, 1 větší fenykl, hrst drobnolistého zeleného salátu, pepř

Plátky madlí nasucho opražte na pánvi do světle zlatavé barvy. Ocet nalijte do pánve, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Plotnu vypněte.

Pomeranč oloupejte a rozdělte na jednotlivé měsíčky, které zbavte slupek. Dužninu odložte. Fenykl nakrájejte na tenké plátky, přidejte do pánve a nechte asi 15 minut odležet. Pak plátky fenyklu vyjměte, osušte a spolu s pomerančovou dužninou je naservírujte na talíře.

Ozdobte trochou zeleného salátu, navrch namelte trochu černého pepře a posypte mandlemi.

Bramborový salát s kuřetem

4 porce, 35 minut

Potřebujeme:300 g brambor typu A, 4 ks kuřecích prsou, sůl a čerstvě mletý pepř, olej, 1 cibule, 2 snítky rozmarýnu, 200 g hnědých žampionů, 100 ml marsaly nebo sherry, 250 g brokolice

Troubu zapněte na 190 °C. Brambory uvařte v osolené vodě. Kuřecí prsa osolte a opepřete a z obou stran orestujte, vždy asi 2 až 3 minuty. Pak nechte přibližně 8 minut dojít v troubě.

Maso vyjměte a přiklopte. Ve výpeku nechte zkaramelizovat plátky cibule, přidejte rozmarýn, houby a chvíli opékejte. Přilejte víno a omáčku zredukujte.

Brokolici uvařte do poloměkka. Brambory podávejte s brokolicí, rozmarýnovým přelivem, houbami a plátky masa.

Náš tip: Když tento salát naservírujete "nesalátově", zamilují si jej i muži.

Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy

4 porce, 20 minut

Potřebujeme:2 lžíce hladké mouky, 1 lžičky sladké papriky, provensálské koření, 2 ks kuřecích prsou, pepř a sůl, rostlinný olej na smažení, 75 g listů zelených salátů, 300 g kuliček červeného hroznového vína bez pecek, 40 g vlašských ořechů, 2 snítky čerstvého kopru; Na dresink: 1 šalotka, 2 lžičky nasekaného kopru, 4 lžíce majonézy, 1 lžička medu podle chuti, 1 lžíce citronové šťávy

Začněte dresinkem. Šalotku i kopr nasekejte najemno a promíchejte s majonézou, medem a podle chuti i trochou citronové šťávy. Dejte chladit do ledničky.

Hladkou mouku smíchejte s kořením. Kuřecí prsa osolte, obalte v mouce a z obou stran opečte na pánvi dozlatova. Nechte je asi 10 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky.

Saláty rozdělte na čtyři talíře a přidejte na poloviny pokrájené kuličky vína. Navrch položte nakrájené maso, zalijte trochou dresinku a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a koprem.

Náš tip: Zkuste pro změnu místo hroznového vína přidat do salátu na malé kousky nakrájenou mandarinku.

Salát s karotkou a hráškem

4 porce, 15 minut

Potřebujeme:2 karotky, 150 g hrášku, 50 g řeřichy, 1 svazeček máty; na dresink: 1 hodně zralého manga, šťáva z 1 limetky, 1 lžička dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje

Mango očistěte a spolu se zbývajícími surovinami na dresink rozmixujte. Podle potřeby můžete ještě přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Dejte chladit do ledničky.

Karotky omyjte, očistěte a škrabkou z nich udělejte tenké plátky. Hrášek povařte asi dvě minuty „na skus“. Pak ho prudce zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu.

Hrášek smíchejte s plátky mrkve, řeřichou a lístky máty. Salát podávejte zakápnutý mangovým dresinkem.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Salát, Libové maso, Lehký, Glykemický index, Pádný argument, Bramborový salát, Nal, Přeliv