[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vánočka patří k českým Vánocům stejně jako cukroví a vůně skořice. A já jsem v pekárně Zrno Zrnko měla jedinečnou příležitost si jednu takovou zaplést sama. Nejsem zkušená pekařka, ale díky názorné ukázce jsem vše zvládla a nezamotala si ruce. Naopak, povedlo se mi uplést krásnou vánočku. V pekárně ji pak dokonce upekli, takže jsem si domů odnesla čerstvou a voňavou vlastní vánočku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu Příspěvek sdílený Maminka.cz (@casopismaminka)
Příspěvek sdílený Maminka.cz (@casopismaminka)
Pekárna nabízí také hotová těsta, a tak si zákazníci mohou sami doma upéct vanilkové rohlíčky, ořechové pracny, linecké a kakaové cukroví.
Suroviny (asi na 500 g těsta):
200 g hladké mouky
175 g másla
60 g cukru moučka
40 g mletých lískových ořechů
40 g mletých vlašských ořechů
1 žloutek
citronová kůra z jednoho citronu
větší špetka soli
100 g cukru moučka
20 g vanilkového cukru
Postup: Všechny suroviny vypracujeme v hladké těsto a necháme odležet v ledničce alespoň 30 minut. Troubu si zahřejeme na 180 °C. Z odpočinutého a trochu povoleného těsta tvarujeme rohlíčky podle vlastních zvyklostí a skládáme je na plech. Pečeme přibližně 10 minut. Mezitím si smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a ještě teplé rohlíčky v něm obalíme. Tip @Janieefoodie: Postříkat rohlíčky před obalením rumem pro větší šmrnc.
Zrno Zrnko má pro letošní advent novinku – pistáciový vaječný likér, který kombinuje smetanu, vanilku, kubánský rum a pistáciový krém. Pokud nemáte chuť vyzkoušet něco nového, samozřejmě nabízí i tradiční domácí vaječňák nebo svařák z italského merlotu.
Co se mi ale na Zrnu Zrnku líbí nejvíc, je jejich respekt k české tradici sdílení kvásku. Jako součást tzv. kváskové mapy pekárna umožňuje zájemcům přijít si pro čerstvý kvásek a začít doma péct vlastní chléb. Brzy si tam pro něj dojdu i já! Tato iniciativa je nejen praktická, ale také podporuje a udržuje tradici domácího pečení.