Maminka.czvánoce 2024

Zvládnete zaplést vánočku a upéct vynikající rohlíčky? Já po téhle zkušenosti už ano!

Irena Stará 21.  11.  2024
V pražské pekárně Zrno Zrnko už můžete nasát opravdovou vánoční atmosféru. Kromě tradiční vánočky tu nabízejí i připravená těsta na cukroví, což vám usnadní domácí pečení. A letos mají novinku – pistáciový vaječňák, který vám zpříjemní dlouhé zimní večery.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vánočka patří k českým Vánocům stejně jako cukroví a vůně skořice. A já jsem v pekárně Zrno Zrnko měla jedinečnou příležitost si jednu takovou zaplést sama. Nejsem zkušená pekařka, ale díky názorné ukázce jsem vše zvládla a nezamotala si ruce. Naopak, povedlo se mi uplést krásnou vánočku. V pekárně ji pak dokonce upekli, takže jsem si domů odnesla čerstvou a voňavou vlastní vánočku.

Klepněte pro větší obrázek

Řemeslná těsta na české Vánoce

Pekárna nabízí také hotová těsta, a tak si zákazníci mohou sami doma upéct vanilkové rohlíčky, ořechové pracny, linecké a kakaové cukroví. 

zrno zrnko rohlíčky

                                                                                    

Suroviny (asi na 500 g těsta):

200 g hladké mouky

175 g másla

60 g cukru moučka

40 g mletých lískových ořechů

40 g mletých vlašských ořechů

1 žloutek

citronová kůra z jednoho citronu

větší špetka soli

100 g cukru moučka

20 g vanilkového cukru
 

Postup:
Všechny suroviny vypracujeme v hladké těsto a necháme odležet
v ledničce alespoň 30 minut. Troubu si zahřejeme na 180 °C. Z odpočinutého a trochu povoleného těsta tvarujeme rohlíčky podle vlastních zvyklostí a skládáme je na plech. Pečeme přibližně 10 minut. Mezitím si smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a ještě teplé rohlíčky v něm obalíme.

Tip @Janieefoodie: Postříkat rohlíčky před obalením rumem pro větší šmrnc.

 

Pistáciový vaječňák

Zrno Zrnko má pro letošní advent novinku – pistáciový vaječný likér, který kombinuje smetanu, vanilku, kubánský rum a pistáciový krém. Pokud nemáte chuť vyzkoušet něco nového, samozřejmě nabízí i tradiční domácí vaječňák nebo svařák z italského merlotu.

RECEPT: Jemný vaječný koňak. Kouzlo Vánoc v tekuté podobě

Kvásková tradice 

Co se mi ale na Zrnu Zrnku líbí nejvíc, je jejich respekt k české tradici sdílení kvásku. Jako součást tzv. kváskové mapy pekárna umožňuje zájemcům přijít si pro čerstvý kvásek a začít doma péct vlastní chléb. Brzy si tam pro něj dojdu i já! Tato iniciativa je nejen praktická, ale také podporuje a udržuje tradici domácího pečení. 

 
Témata: inspirace, Vánoce, Cukroví, Advent, vánoce 2024, Cukr, pečení, suroviny, vůně, pečení s dětmi, Zrno Zrnko, vánočka, Rohlíček, Těsto, Pekárna