Maminka.czNovorozenec

Zvládnu další těhotenství?

Ivana Ašenbrenerová 16.  6.  2010
Jaká je ideální doba na to, pořídit si znovu děťátko? Za rok, dva roky, nebo za tři? Nebo na tom vůbec nezáleží? Určitě je to hodně individuální záležitost, kterou je ale dobré promyslet...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít doma „skoro dvojčata“, nebo rozumného předškoláka a novorozeně? Záleží na vás. Všechno má své plusy i minusy. Pokud se rozhodnete, že budete rodit v těsném sledu po prvním dítěti, musíte se jednoduše připravit na pořádný zápřah.

„Ano, druhé těhotenství nebude v takovém případě zdaleka tak jednoduché jako to první. I když je vaše dítě sebevíc tolerantní, nemůže ve svém nízkém věku pochopit, že je vám třeba neustále špatně, že ho najednou nemůžete zvedat a nosit tak, jak bylo zvyklé předtím, že potřebujete více spát nebo že prostě nemáte sílu být neustále dobře naladěná. Péče o starší dítě určitě závisí na tom, jak druhé těhotenství probíhá,“ říká neonatoložka Mária Fedorová.

Kdy je ten pravý čas?

Některé zahraniční studie uvádějí, že pokud ženy chtějí zvýšit šanci na zdravé miminko, měly by si udělat mezi jednotlivými těhotenstvími pauzu aspoň 18 měsíců, ale maximálně 5 let. Z výzkumu vyplynulo, že u dětí, které jsou časově příliš vzdálené od sebe či se naopak narodily krátce jedno po druhém, je větší riziko výskytu komplikací, jako je například předčasný porod nebo nízká porodní váha.

Porodník a gynekolog MUDr. Michal Koucký se ale domnívá, že je to v podstatě jedno. „Pokud je žena zdravá, s trochou nadsázky může počít hned po šestinedělí, aniž by byl rozdíl v tom, jestli otěhotní teď, nebo až za pět let. Samozřejmě, že je zde mnoho důvodů, proč je lepší otěhotnět později než zrovna po šestinedělí, ale neexistují vlastně žádná zdravotní omezení. Spíše se jedná o starost o první dítě. Myslím tedy, že ideální doba je zhruba po skončení prvního roku dítěte a pak se řídit pravidlem: čím dříve, tím lépe.

Děloha si totiž ,pamatuje‘ předchozí porod a ženy pak rodí lépe. Když otěhotní dříve, například v šestinedělí či v době kojení, žádné drama se také neděje. Jen je nutné zvýšit přísun živin, tekutin a energie z důvodu jejich vyšší potřeby kojeným dítětem a samozřejmě vyvíjejícím se plodem. A co nedělat při druhém těhotenství? Žádná mimořádná opatření nejsou nutná, snad jediné – a to chronicky nenosit těžké předměty, jinak se může těhotná žena chovat naprosto normálně,“ říká porodník a gynekolog Koucký.

Pomoc, tak brzy?

„Když byl synovi rok a pár měsíců, zjistila jsem, že jsem zase v jiném stavu. Nebylo to plánované těhotenství, ale nikoli nechtěné. S manželem jsme si řekli, proč ne? Nejsme už nejmladší, tak do toho… Mně bylo 31, tak jsem to moc neřešila.

Jediné, čeho jsem se bála, byly možné těhotenské komplikace, protože prvního syna jsem porodila předčasně,“ vypráví pětatřicetiletá Andrea z Trutnova. Pokud probíhá druhé těhotenství v pohodě a bez komplikací, můžete řadu činností dělat i nadále a pouze je modifikovat podle schopností staršího dítěte.

„Vysvětlete mu, že se musí naučit chodit samo do schodů, protože maminka ho nosit nezvládne, pochvalte ho za jeho snahu. Během devíti měsíců ho jistě zvládnete naučit spoustu praktických věcí, které se mu budou hodit, např. chodit na vycházky bez kočárku (může to brát jako privilegium, že už není to malé miminko, které se musí vozit), kupte mu postel,pro velké děti‘, naučte ho chodit na nočník. A nezapomínejte ho neustále chválit za jeho úspěchy,“ radí lékařka Fedorová.

A pokud je těhotenství komplikované? „Moje druhé těhotenství bylo téměř od začátku rizikové. Nemusela jsem sice ležet v nemocnici, ale musela jsem na sebe dávat pozor, sport jsem měla zakázaný, stejně tak dlouhé stání a chození, zvedání těžkých věcí a třeba i věšení prádla na zahradě. A k tomu ani ne dvouletý prcek, který nechápal, proč najednou s mámou není žádná zábava. Bylo to těžké, musela jsem zapojit manžela a babičky, protože jinak bych to nezvládla,“ vzpomíná paní Andrea. To potvrzuje i lékařka Fedorová.

V takovém případě není jiná cesta než zapojit široké příbuzenstvo a přátele – a to aktivně zapojit. „Tatínek nebo babička musí být prostě pořád k dispozici, 1,5leté dítě se ještě nezvládne samo obléknout, vyskočit do židličky a najíst se, přebalit se či vykoupat. Pokud tyto činnosti ohrožují vaše druhé dítě v bříšku, bez pomoci se skutečně neobejdete,“ dodává lékařka.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Plánované těhotenství, Zdravotní omezení, Mária Fedorová