Maminka.czKojenec

Zvracení u kojenců - na co si dát pozor?

Adéla Vedralová 8.  2.  2012
Je zcela normální, že si vaše miminko někdy decentně ublinkne. Ale co když zvrací po každém kojení či vypité lahvičce s mlíčkem? Měla byste začít být obezřetná. Kdy může být blinkání nebezpečné, záleží na mnoha faktorech…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je něco jiného, když miminku po krmení z pusinky vyteče trochu mlíčka, než situace, kdy téměř pokaždé vyvrhne polovinu obsahu žaludku. Pokud se vám zdá, že jde spíš o druhý zmíněný případ, měla byste zajít na poradu k dětskému lékaři. Může jít například o reflux, jenž je způsoben slabým dolním svěračem jícnu (má bránit zpětnému vracení potravy a tekutin zpět). Nejde ale o nic vážného. S tímto drobným „defektem“ se narodí téměř každé dítě. Jenže u notorických „ublinkávačů“ se neuzavře hned, jak je běžné. Nemusíte se bát, že jde o trvalý stav. Záklopka se uzavře po několika měsících a vše bude v pořádku.

Tak jako tak je tento problém velmi nepříjemný, a pokud se nezačne řešit, může způsobit problémy s přírůstkem váhy, podvýživou a tak dále. Také jde o velice vyčerpávající záležitost pro rodiče. Reflux totiž znamená nekonečné praní potřísněného dětského i dospěláckého oblečení, čištění potahů… Nic příjemného. Přitom lze všemu předejít! Pokud dítě dostává umělé mléko, vyměňte dosavadní druh s označením HA (hypoalergenní) za jiné se zkratkou AR (antireflux). Jeho konzistence bývá hutnější a tak mlíčko lépe uvízne v bříšku miminka. Pokud ještě kojíte, nechte dítě co nejdéle po krmení v lehátku, kde nebude ani ležet, ani si mačkat žaludek.

Výraznější trable vás potkají v případě, kdy dítě neublinkává, ale doslova hází šavle. Ve chvíli, kdy zvratky tryskají z dětské pusinky proudem, znamená to, že není něco v pořádku. Může jít o virózu, alergii… Proto je nutné co nejdřív vyhledat dětskou ambulanci.

Témata: Děti, Kojenec, Zvracení, Šavle