Maminka.czPodcasty

Zvykáme si na školu. Ne vždy bude dítě všechno bavit, říká speciální pedagožka. Jak to doma nastavit a kdy psát úkoly?

Tereza Víchová 4.  10.  2023
Máte za sebou první školní týdny, kdy se prvňáček s aktovkou seznámil s paní učitelkou a spolužáky? Stává se z prvotního nadšení a povídání o škole rutina, řešíte první nechuť vybarvovat čtverečky, skládat písmena nebo opisovat čárky jednu jako druhou? Speciální pedagožka Marina Šimanová má v podcastu rady a tipy pro rodiče i děti. Jaká je ta hlavní rada? Vaše energie a nasazení právě teď jsou tím největším vkladem do budoucích let v lavici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Každý rodič chce, aby jeho dítě bylo úspěšné, a buď pro to dělá maximum, nebo ho od dítěte očekává,” shrnuje Marina Šimanová z poradny Pohodová rodina. Podle ní je hlavně důležité si uvědomit, že ne vždy bude všechno stoprocentní a zdaleka ne všechno bude dítě ve škole bavit. Úlevné je už si jen tohle přiznat. Škola je zkrátka povinnost se vším všudy.

Dnešní prvňák – pro a proti

„Dnešní prvňáčci jsou mnohem otevřenější, více socializovaní, než jsme byli třeba my,” zamýšlí se Marina Šimanová. „Rodiče je s sebou všude berou, děti jsou zvyklé na cizí dospělé, z 80 % zvládají první dny a týdny ve škole daleko lépe než dříve. Dříve plakala skoro celá třída, dnes třeba dvě děti.”

Kde je pověstné ALE, a co mají naopak dnešní děti jako handicap? Nejsou prý často připraveny na to, že něco budou muset, že nastanou povinnosti.

„A když je s tím problém, děti často pláčou, jsou bezradné, pak nastupuje naučená bezmocnost ve smyslu ‚já jsem asi hloupý, tak mě nechte’,” říká Marina Šimanová.

 

Co radím rodičům, aby všechno zvládli? Hlavně nádech a výdech – být připraveni na to, že to bude náročné.

 

"Líný rodič" se do toho ze začátku opře

Jak se doma zařídit, aby se nám se školou a povinnostmi dobře žilo? Věnovat energii prvním týdnům a měsícům. Vést dítě k co největší samostatnosti už od začátku – aby právě později mohl být rodič „líný” a na dítě spíš jen dohlížel.

„Je dobré si uvědomit, že domácí úkol je toho dítěte a ne náš,” zdůrazňuje Marina Šimanová. „A že je dobré dítě trochu vést – když se s něčím trápí tři hodiny, aby to bylo dokonalé, je lepší ho učit, aby to nepřehánělo. A naopak – když po něm úkol sotva někdo přečte, chce to zapracovat na pečlivosti.”

Zvykáme si na školku: Mnohem těžší je to pro chlapečky, říká speciální pedagožka. Co radí k adaptaci?

Děti by měly od začátku dělat chyby a zodpovídat za ně. Jedině tak – s mírnou frustrací z dílčího neúspěchu – se stimuluje mozek, aby si to příště včas uvědomil předem a dal si pozor.

Co se ještě dozvíte?

  • Jak doma co nejlépe nastavit režim a kdy dělat úkoly.
  • Proč děti nezahlcovat kroužky.
  • Jak komunikovat s paní učitelkou.

A jakou radu má Marina Šimanová pro všechny rodiče? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Témata: Podcasty, Rodiče, Základní škola, Prvňáček, Nejlepší video, První třída, Back to school, Neúspěch, Marina, Energie, Speciální pedagožka, Spotify, Pohodová, Pedagožka, Děti, Marina Šimanová, Rada, Úkol, Rutin, Škola