Maminka.czDětský jídelníček

Zvykejte děti na zdravé potraviny. Jak podchytit jejich apetit?

25. 7. 2018
Zvykejte děti na zdravé potraviny. Jak podchytit jejich apetit?
Chuť na zdravé potraviny se prý dá naučit. Takový proces začíná už v děloze i s prvním příkrmem. Jak dětský apetit nejlépe podchytit?

Milují sladkou čokoládu, slané chipsy i smažené řízky s hranolky. Kdybychom se nechali inspirovat dětskými chutěmi, nutriční specialisté ani pediatři by z toho radost neměli. A potažmo ani my: Ohrožovali bychom zdraví svých dětí v dospělosti a ve stáří. Když se podíváte do nabídek dětských menu v restauracích, nejednoho výživáře by jejich skladba porazila. Ale děti by mlaskaly radostí, že? 
Dětskou chuť můžete i zdatně využít. Jako dospělí se bohužel staráme jen o to, aby si děti zamilovaly určité produkty než chuť samotnou. Jak se dá větší náklonnosti ke zdravým potravinám naučit? 

Lekce v děloze 

To, zda dítě bude mít větší inklinaci k určitým potravinám v batolecím věku, se formuje už v době, kdy se vyvíjí v děloze. „Jednou z věcí, kterou víme o chuti, je, že potěšení z určité chuti je důsledkem důvěrnosti. Takže potraviny, které naše matky jedly ještě předtím, než jsme se narodili, mají vliv na to, jak budeme reagovat na tyto příchutě později,“ tvrdí Bee Wilsonová, novinářka, historička a spisovatelka, ve své aktuální knize First Bite, kterou věnovala právě chuťovému učení u dětí. V ní zkoumá, jak genetika, kultura, vzpomínky a rané krmení přispívají k našim potravinovým preferencím.

Její slova potvrzují i Julie Mennellová z filadelfského Monell Chemical Senses Center a tři studie zveřejněné v roce 2001 v časopise Pediatrics. Bylo dokázáno, že chutě potravin, které matka během těhotenství pozře, skutečně putují až do plodové vody, odkud je dítě vstřebává a seznamuje se s nimi. Už u osmitýdenního plodu neurony v mozku dokážou rozpoznat pět základních chutí, ovšem samotné miminko ještě nemá vyvinuté chuťové buňky. Ty se vyvinou až kolem 16. týdne, kdy už skutečně ochutnává a učí se rozdílnosti chutí. 

Jaké potraviny nejsou vhodné pro děti do jednoho roku?

Chutě přes mléko 

V době, kdy své miminko kojíte, mu předáváte nejen potřebné látky pro dostatečné vytvoření imunity, ale také specifickou rozmanitou škálu chutí. Proto žádné mateřské mléko nechutná stejně. Je závislé na tom, co kojící matka jí. A právě chutě se propašovávají do mléka, díky kterému pak má vaše miminko možnost rozvíjet své chuťové buňky. Experiment s mrkvovou šťávou dokázal, že děti, jejichž matky konzumovaly alespoň čtyřikrát týdně jednu sklenici, pak preferovaly potraviny, které tuto chuť obsahovaly – například brambory či jinou zeleninu smíchané v mrkvové šťávě. Na druhou stranu má umělé mléko unifikovanou chuť a záleží na značce, kterou pořídíte, jak moc chuť svého dítěte zformujete. Zajímavé je, že když se dělal pokus s dětmi, které měly laktózovou intoleranci, a musely tak být krmeny speciálním mlékem, takzvaným hydrolyzátem, pak v dospělosti více inklinovaly ke kyselým chutím. 

Kdy je čas na první lžičku? 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by kojenec měl dostat svůj první příkrm kolem šestého měsíce. Do té doby by měl být ideálně plně kojený. Ovšem doba od čtvrtého měsíce do zhruba sedmého se považuje za jakési „okno příležitostí“, tedy možnou dobu, kdy je dítě mnohem otevřenější rozmanitým chutím. Právě v této fázi by se kojenec měl seznámit se zdravými chutěmi, aby je pak vyhledával i později, protože mu budou již důvěrně známé. Proto si Bee Wilsonová myslí, že by k prvním ochutnávkám mělo dojít ještě před dobou doporučenou WHO. Pokud to ovšem nestihnete, není nic ztraceno. Možná pak bude vaše batole mnohem vybíravější, co se jídla týká. Naučit se zdravým potravinám může i později, pokud vaše rodinná spíž těmi vhodnými disponuje.  Ostatně i jako dospělí se učíme novým chutím, ne? 

Sladké vede všude 

Ten, kdo říká, že nemiluje sladkou chuť, lže. „Všechny bytosti milují sladké,“ říká Bee Wilsonová, autorka díla Consider the Fork: A History of How We Cook and Eat, díky kterému byla podle BBC oceněna jako nejlepší food spisovatelka roku. „Jedná se o mezikulturní fenomén. A také se všichni rodíme s mírnou averzí na hořkou chuť. A zajímavé je, že se solí nemáme žádné asociace a pocity,“ dodává.

Sladká chuť je první, kterou se totiž učíme: Je obsažena hojně v plodové vodě či mateřském mléce. Teprve po čtvrtém měsíci věku se vyvíjí slaná preference a nikdo netuší proč. „Všechny naše specifické chutě jsou naučené. A to je asi proto, že lidská bytost je odkázána jíst to, co v daném prostředí je,“ teoretizuje Bee Wilsonová v pořadu Terry Grossové s názvem Fresh Air v americkém národním rádiu NPR. Bohužel si spousta rodičů sladkou preferenci svých dětí přebere tak, že mu pak nabízí sladkosti, které vydatně zamávají s hladinou cukru v krvi a aktivitou slinivky.

Bee Wilsonová však důrazně doporučuje sladkou chuť nalézat i ve zdravých potravinách, například v kukuřici nebo zkaramelizovaném fenyklu. „Problém je, že spousta lidí tuto variabilitu chutí nevidí,“ lítostivě říká Bee Wilsonová, trojnásobná matka. 

Krmení podle módy i doby 

Zajímavé je, že v závislosti na čase i místě se mění zaběhnuté rady a doporučení ohledně přikrmování miminek. Například před druhou světovou válkou bylo obecně trendem dětem nabízet jídla takových chutí, které se jim nelíbily. Smyslem bylo, aby si děti na chutě většinou výživných pokrmů zvykaly. Po druhé světové válce došlo ale k úplnému obratu: Nabídka dětských pokrmů se přesunula k nevýživným a přeslazeným pokrmům, aby děti byly spokojené a radostné. Velkou nevýhodou ovšem bylo, že přemíra cukru s sebou nesla stinnou stránku, které si můžeme všimnout dodnes: alarmující obezita a nadváha populace, vysoký krevní tlak i cukrovka.

Také přístupy ke krmení se lišily. Zatímco se na jedné straně prosazovalo striktní krmení lžičkou, v poslední době se častěji doporučuje nechat dítě alespoň na začátku jíst rukama. Jak poukazuje Gill Rapleyová, propagátorka metody baby-led weaning, dítě, které má možnost si zvolit vlastní tempo i způsob jedení (jinými slovy dokáže několik minut přežvykovat jeden kousek jídla, které si do pusy vtlačilo rukou), se naučí mnoha dovednostem: Žvýkat, zjistit, kdy je už dost syté, a hlavně si vychutná jídlo a dostatečně si zapamatuje jeho chuť. „Pokud existuje ideální období, kdy si děti nejlépe zvykají na nové chutě a textury, začíná teprve v době, kdy si přirozeně dávají jídlo do úst, tedy někdy kolem šestého měsíce,“ píší Gill Rapleyová a Tracey Murkettová ve své knize Vím, co mi chutná. 

Kdy začít s příkrmy a jak dlouho se doporučuje kojit? Známe odpověď

Nechutná ti? Nevadí 

Problém v autoritativním krmení vidí i Bee Wilsonová: „Pokud budete od dítěte vyžadovat, aby snědlo nebo ochutnalo všechno, je to extrém. Dítě se tím jen učí, že jeho vlastní pocity chuti nebo hladu nejsou žádané a nedovolí mu rozvinout vlastní schopnost, svůj úsudek o tom, kdy přestat a kdy začít jíst.“

Na druhou stranu ale existují důkazy, které tvrdí, že i opačný, laskavější způsob nabízení jídla dětem není vhodnou cestou. Sice se tak dává větší důraz na respekt dětským chutím, ale pokud rodiče poskytují dětem jen takové potraviny, které mají jejich potomci rádi, neučí je tím jíst zdravě. Ukazuje se totiž silná korelace mezi tímto laskavým přístupem a dětskou obezitou. 

Co z toho tedy plyne? Že pokud v rodině existuje velká náklonnost ke zdravým jídlům, která nabízejí rozmanité chutě, dítě si z nich určitě samo vybere. Zejména pokud se u stolu cítí dobře a pohodlně. Jídlo je často spjato s láskou a péčí. Občas jako rodiče zbytečně zaměňujeme svou lásku jen za stav talíře nebo naopak podsouváme dětem sladkou, osvědčenou chuť jen proto, abychom měli příjemný pocit, že se máme rádi. „Někdy je těžké vidět, kde cukr končí a láska začíná,“ upozorňuje Bee Wilsonová. Za to, jak jsme se naučili nebo nenaučili jíst zdravě, vděčíme našim rodičům. A totéž teď budeme předávat svým dětem.

Chuťové preference mají velice málo co do činění s genetikou, ale příliš mnoho s učením. Bee Wilsonová proto doporučuje dítěti nabízet potravinu s novou chutí i třeba o velikosti hrášku. A jestliže to sní, adekvátně ho pochválit. Sama novinářka a spisovatelka dokonce tuto metodu zkoušela na svých třech dětech a přiznává, že to chce velkou trpělivost. Někdy totiž novou chuť zaváděla i třeba 14 dní, než se ji děti odvážily pozřít. Přesto se určitě důraz na chutě zdravých potravin vyplatí. Jen tak svým dětem zajistíme pevné zdraví a stabilní chuťovou mapu, ke které se třeba po bouřlivém období puberty zase vrátí, aby ji předaly svým potomkům. 

Veganské jídlo ve školkách? Podle odborníka dětem spíše škodí
Alergeny na talíři. Jak dlouho kojit a kdy začít s prvními příkrmy?

 

Témata: Děti, Batole, Jídelníček, Výživa a stravování, Dětský jídelníček, Dětská obezita, První příkrm, Šestý měsíc, Krmení, Určitá potravina, Trojnásobná matka, Kojící matka, Lidská bytost, Mateřské mléko, Opačný způsob, Smažený řízek, Zdravé jídlo, Laktózová intolerance, Základní chuť, Ideální období, Zdravá potravina, Potřebná látka, Příjemný pocit, Laskavý přístup, Plodová voda

Mohlo by vás zajímat
Lejla Abbasová předčasně porodila dva krásné chlapečky! Jak se jmenují?
Když dítě truchlí... Jak mu pomoci vyrovnat se se smrtí?
Hrozí vám nevěra? Odpovězte si pravdivě na tyto otázky
Když je máma nevěrná. Co vztahem s milencem všechno riskuje?

Horoskopy

Býk Uděláte chybu, když nebudete tolerantnější. I trpělivost a logický úsudek jsou tím, co vám pomůže…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alan, Alen, Smil



Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu