Maminka.czRodičovský příspěvek

Rodiny si polepší. Poslanci podpořili zvýšení rodičovského příspěvku

redakce 11.  7.  2019
Poslanecká sněmovna včera schválila v prvním čtení návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiče s dětmi mladšími čtyř let, kteří jej budou aktivně pobírat k 1. 1. 2020. Tento návrh ve Sněmovně získal podporu napříč politickým spektrem. Příspěvek se zvyšuje na 300000 Kč, a rodiny si tak polepší až o 80 tisíc Kč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Jsem ráda, že novela zákona konečně doputovala do Sněmovny, kde získala podporu téměř všech politických stran. Rodičovský příspěvek je prvním z řady mnoha připravovaných opatření, která mají rodinám pomoci. Do budoucna se chceme věnovat flexibilním pracovním úvazkům, dostupnější předškolní péči či lepšímu vymáhání výživného. Kromě toho je ale zvýšení rodičovského příspěvku také mým osobním slibem rodičům. A sliby se mají plnit,“ říká ministryně Jana Maláčová. Původní návrh MPSV počítal s navýšením rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi mladšími 4 let. Tato varianta ale neprošla u koaličního partnera.

Rodičovská dovolená 2024: Vše, co o ní potřebujete vědět

„Byla bych ráda, aby na rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny. Bohužel koaliční partner, a především Ministerstvo financí, situaci viděl odlišně,“ dodává ministryně. Sněmovnou schválený návrh novely zákona vychází také z požadavků zástupců rodičů podepsaných pod peticí Za spravedlivý rodičovský příspěvek, kterou již podpořily desítky tisíc lidí. Principy čerpání rodičovského příspěvku současný návrh nijak nemění.

Navýšení rodičovského příspěvku přijde státní rozpočet na 8,6 mld. Kč. O tom, jakou výši příspěvku můžete dostat, jsme psali v tomto článku.

Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc. Kdo bude mít na něj nárok?

Do školky s rodičovským příspěvkem

Součástí novely zákona o státní sociální podpoře je ale i další bod. Děti do 2 let mohou být nově ve školce (nebo v obdobném školském zařízení) až  92 hodin měsíčně, aniž by přitom rodiče přišli o nárok na rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Dosavadní limit byl pouze 46 hodin měsíčně. Změna tak pomůže rodičům lépe sladit jejich rodinný a pracovní život, neboť nově budou moci přijmout zaměstnání až ve výši polovičního úvazku, zatímco jejich děti budou v zařízení předškolní péče.

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Rodiče, Rodičovský příspěvek, novela zákona, Příspěvek, Novela, Zvýšení, Ministryně, Návrh, Jana Maláčová, Poslanecká sněmovna, Sněmovna, Návrh ministryně, MPSV, Pól, Ministerstvo financí