Maminka.czNutriční poradna

Dite a tuky

Hana Knížková 4.  8.  2011
Dite a tuky

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otázka

Dobry vecer,rada bych Vam polozila otazku ohledne tuku v detske strave. Bylo mi sdeleno,ze mam ztucnela jatra a proto by me zajimalo,jak s tukama pri vareni zachazet, aby se to same neprihodilo dceri. Je ji 1 rok a ma rada kureci polevky ty jsou ale dost mastne. Dekuji za odpoved.

Odpověď

Dětem do tří let věku by se tuky neměly v jídelníčku nijak zásadně omezovat. Jsou důležitou stavební složkou buněk, některých hormonů a také umožňují využití vitamínů rozpustných v tucích. Podle Světové zdravotnické organizace by ze všech přijatých tuků měly tvořit 2/3 tuky rostlinného a 1/3 živočišného původu. Doporučené množství pro živočišné tuky většinou vyčerpáme konzumací skrytých tuků v potravinách (uzeniny, smažené pokrmy, mléčné výrobky). Z viditelných tuků bychom měli tudíž konzumovat tuky rostlinné. Pokud máte zdravotní potíže a bojíte se, aby je dcerka nepodědila, doporučuji vše konzultovat s jejím dětským lékařem a domluvit se na plánu prevence.

Hana Knížková, Dis.

Témata: Nutriční poradna