Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Může nález Stafylokokus aureus v těhotenství ohrozit plod?

19. 11. 2010
Může nález Stafylokokus aureus v těhotenství ohrozit plod?

Otázka

Dobrý den pane doktore,moc vás prosím o radu.Jsem v 38.týdnu těhotenství a díky výsledkúm stěrú z pochvy se ukázalo že mám stafylokoka aureus.Moje paní doktorka mi předepsala Dalacin-vaginální krém.Chtěla jsem se zeptat jestl tato nemoci múže nějak ohrozit miminko a co to znamená pro mne.Je možný přenos na partnera pohlavním stykem?Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobry den, nas porodniky zajímá hlavně GBS - Streptokok skupiny B a to s ohledem na mozny prenos infekce na miminko v průběhu porodu. Zlaty Stafylokok v pochvě bezprostredne miminko neohrozuje, jen je dulezite se prelecit. Na partnera je mozny prenos všeho co v pochvě máte. Pochva je ideální kultivační medium a penis zase přenašeč.

Jan Smrčina

Témata: Gynekologie a porodnictví (poradna)
Související dotazy
„Jedna přes plínu je někdy lepší než domlouvání,“ říká Monika Absolonová
Na maškarní za seniora? Stačí pár doplňků a senzační kostým je na světě
Právě dnes vychází říjnová Maminka. Na titulce s Michaelou Tomešovou
Vévodkyně Kate:  Je důležité, aby rodiče mluvili s dětmi o svých pocitech

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu