Maminka.czPediatrie (poradna)

Psychomotorický vývoj - Vojtova metoda

24. 6. 2010
Psychomotorický vývoj - Vojtova metoda

Otázka

Dobrý den,

měla bych dotaz týkající se vývoje motoriky u dítěte. Mám 8 měsíční dceru (narozena ve 41.týdnu,po porodu vše v naprostém pořádku) která neleze, neplazí se, nepodkládá kolena a nezvládla ještě ani druhé vzpřímení. Zato velice často dělá mosty, v lehu na břiše se prohýbá do luku a v lehu na zádech dělá "sklapovačky" (zvedá ruce a nohy nahoru a velice intenzivně s nimi práská o podložku).Také moc nechce ležet na břiše, s každou hračkou se téměř okamžitě otáčí na záda. Pravou ruku používala jen minimálně. Zatím zvládla pivotaci a naučila se válet sudy (tímto způsobem se dostane kamkoliv potřebuje). Po vyšetření u rehabilitační pracovnice nám bylo doporučeno několik cviků z Vojtovy metody s tím že malá má oslabenou pravou ruku a špatně zapojuje šikmé břišní svaly a svaly zádové. Také chodíme 1x týdně plavat, cvičíme na balónech. Asi po 14ti dnech cvičení jsme zaznamenali zlepšení - mnohem lepš zapojení pravé ruky, pokusy o plazení (zkřížený vzor v pořádku) a klekání, ale to trvalo jen několik dní. Nyní naše mimčo odmítá jakékoliv cvičení (jen leží a svaly na rukou odmítá zapojovat úplně), nespolupracuje ani při Vojtově metodě a výsledek je ten, že nyní když se pokouší lézt, tak používá jen levou ruku. Náš pediatr nám pouze sdělil, že v 8 měsících spousta dětí neleze, aniž by malou alespoň trošku prohlédl. Mohou všechny tyto problémy souviset s růstem zubů - u nás nyní aktuální téma?

Ještě bych měla jeden dotaz. Měl by pediatr při prohlídkách u miminka kontrolovat fontanelu? Dočetla jsem se, že zaniká zhruba v roce. Naše mimčo ji má v 8 měsících již téměř nehmatnou. Je potřeba tomu věnovat pozornost a upozornit na to lékaře, pokud kontrolu sám neprovádí? Předem moc děkuji za odpovědi. Jitka

Odpověď

PMV má obrovskou variační šíři a Vojtova metoda by měla pomoci dítě postrčit vpřed. Doporučil bych proto ve cvičení pokračovat, třebaže se zdá, že se vývoj zastavil. ZSTAVIL SE SPÍŠ MOŽNÁ TÍM RŮSTEM ZUBŮ, NEBOŤ JAKÁKOLIV " NEPŘIJEMNOST" DÍTĚTE VŽDY VRÁTÍ JEHO VÝVOJ PŘECHODNĚ ZPĚT.VElikost velké fontanely není rozhodující. Rozhodující je růst lébky , ten se musí sledovat.

Petr Karger

Související dotazy
Krásná moderátorka Sandra Parmová se pochlubila svou dcerou
Nový přístroj na sledování embryí zvyšuje šance na úspěšné umělé oplodnění
Od euforie k porodu. Úžasné video zachycuje těhotenství ve dvou minutách
Noste své děti, budou šťastnější! Nezapomínejte ale na zdravé polohy

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu