Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Sklerodermie a těhotenství

14. 1. 2011
Sklerodermie a těhotenství

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již 2O let se léčím se sklerodermii (lokalizovanou), první těhotenství proběhlo bez problému. Jenže při druhém těhotenství při odběru mi byli zjištěny hraniční hodnoty, doktorka chce test udělat znovu a při zjištění hraničních hodnot se chce domluvit s gynekoložkou na léčbě. Chtěla jsem se zeptat zda léčba penicilinem (pýchaným) může ublížit miminku a zda mohu odmítnout léčbu a jaké to může mít následky pro miminko. Momentálně jsem v 18.tt. Od začátku těhotenství jsem měla léky na gyn. zánět a ted antibiotika Ospen na angínu, paralen, stodal proti kašli. Připada mi, že už je toho moc, aby to nezanechalo následky na miminku. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den, vše musíte konzultovat se svou lékařkou a pokud možno ji plně důvěřovat. Léčbu samozřejmě odmítnout můžete, ale penicilinové ATB(např i Ospen) se v těhotenství považují za bezpečné. Kontrolní studie prováděné na zvířatech v reprodukci nezaznamenaly rizika pro plod.

Jan Smrčina

Související dotazy
Golfky: Které vybrat a s jakými se vám bude jezdit nejlépe ve městě i v terénu?
Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?
Nechce pít z láhve? Zkuste tyto osvědčené tipy jiných maminek
Jak naučit děti smrkat? Nejprve je naučte sfouknout svíčku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu