Maminka.czPoradny

Co nás čeká při IVF?

V této poradně již nelze pokládat další otázky. Diskuze byla ukončena.
Zpět na hlavní stránku poradny

Snad v životě každé ženy přijde čas, kdy zatouží po miminku. Někdy se podaří na první pokus, někdo se musí chvíli snažit a u někoho stále vytoužený potomek nepřichází a nepříchází...

Dříve se lidé museli s takovou situací smířit, ale moderní věda už pokročila a pro tyto páry je tu řešení - umělé oplodnění. 

Jaké jsou podmínky pro možnost podstoupení umělého oplodnění? Kdy se máme začít bát, že jsme neplodní? Jak probíhá asistovaná reprodukce? Nejen na tyto otázky se můžete tento týden ptát vedoucí lékařky IVF ambulance MUDr. Lenky Hromadová z Centra reprodukční medicíny a preimplantačí diagnostiky Repromeda s. r. o.

Sanatorium Repromeda funguje od roku 1999. A je splněním snu zakladatelů – provádět léčbu neplodnosti a asistovanou reprodukci tím nejkvalitnějším způsobem, kterým to na úrovni současných poznatků lze. Sanatorium je zařazeno do veřejné sítě zdravotnických zařízení a je smluvním partnerem všech zdravotních pojišťoven v České republice.

Hromadova.jpg MUDr. Lenka Hromadová vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity V Brně, obor všeobecné lékařství. Studium ukončila v roce 1993. Nyní pracuje na pozici vedoucí lékařky IVF ambulance v Repromedě a je členkou pracovního týmu již 15 let.

EcoZen
Dobrý den paní doktorko, s partnerem (33) já (30) se marně pokoušíme o dítě něco přes rok. Na imunologických testech mi zjistili hraniční hodnoty protilátek proti spermiím a paní doktorka tudíž doporučila IVF. Snažím se nestresovat, s partnerem provádíme "kondomovou" metodu, ale nemohu se zbavit obav z toho, že IVF nevyjde, protože by moje tělo nemuselo akceptovat embryo, jako cizí předmět. Lze nějak tento problém řešit, pokud by nastal? Měla bych užívat kortikoidy. Mohou ony ovlivnit, alespoň z části, zdárný průběh uhnízdění? Děkuji
Lenka Hromadová

Dobrý den,


děkuji za Váš dotaz.


Při existujících protilátkách proti spermiím je skutečně optimálním řešením metoda IVF s mikromanipulačním vpravením spermií do vajíček (metoda ICSI - intracystoplazmatická injekce spermie) a užití kortikoidů. Vše by mělo dobře dopadnout.


Držím Vám palce.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Adéla
Hezký den,
s manželem se dva roky snažíme o miminko, hormonální profil i spermiogram je v pořádku. Nedávno jsem podstoupila laparoskopii, kde mi pan doktor oznámil, že levý tubus se nenaplnil vůbec, pravý ano, ale tekutina nevytékala. Dle mé mudr je jediná šance IvF. Ráda bych se zeptala, zda je to skutečně jediná možnost. A také by mne zajímalo, zda jsou nějaké váhové limity pro tuto možnost.
Děkuji za odpověď
Lenka Hromadová

Vážená Adélo,


děkuji za Váš dotaz.


Pokud není ani jeden vejcovod průchodný, je skutečně jedinou možností IVF. ve vejcovodech dochází přitŕozeně k oplození vajíčka spermií, je li v zěchto místech mechanická překážka, nemůže vejcovod zachytit vajíčko uvolňované z vaječníku, nebo se vajíčko nepotká se spermií. 


Žádné hmotností limity nejsou obecně stanoveny, nicméně obézním pacientkám se doporučuje hmotnost před IVF redukovat, zvyšuje se tak šance na úspěšný odběr vajíček, na otěhotnění a donošení plodu.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


tulinka
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás prosbu. První dítě máme s IVF cyklu a chtěli bychom druhé. Je nutný nějaký časový odstup? Problémy na straně muže. děkuji...

Lenka Hromadová

Dobrý den,


přiznám se, že úplně nerozumím, jaký časový odstup máte na mysli - zřejmě od porodu prvního dítěte.


Pokud jste rodila přirozeně, bez komplikací a jste zcela zdráva, pak je možné absolvovat další IVF po skončení kojení.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Romana
Dobrý den,
za jak dlouho je možné navštívit IVF centrum, když se nedaří otěhotnění. S manželem se snažíme druhý měsíc. Mně je 28 a manželovi 35. Je nějaký časový limit, kdy je možné začít s léčbou neplodnosti?

Děkuji za odpověď.
Lenka Hromadová

Vážená Romano,


děkuji za Váš dotaz. Ve Vašem věku se za normální považuje snaha o těhotenství v délce 10-12 měsíců. Kdyby se Vám nepodařilo otěhotnět po tomto čase, doporučuji obrátit se na centrum reprodukční medicíny.


Držím Vám palce.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Inna
Dobrý den,
čeká mě první IUI. Chtěla bych se zeptat, zda je vhodné, aby před výkonem partner sexuálně abstinoval, tak jako před spermiogramem?
Dále bych chtěla vědět, kolikátý den po inseminaci je podle Vás vhodné začít užívat Utrogestat.
Moc děkuji za odpověď.
Lenka Hromadová

Vážená Inno,


děkuji za Váš dotaz.


Před inseminací doporučujeme dvoudenní pohlavní abstinenci. Podání Utrogestanu doporučujeme zahájit v den následující po insminaci, obvyklá dávka je 2-3 kapsle denně.


Držím Vám palce.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


lucie
Dobrý den já a přítel chodime do Pronatalu tento měsíc bysme měli podstoupit všecko problém je v pritelovi měla bych otázku povedlo se někomu na poprvé dvojčata . přítel má moc špatně spermijo je možné že tam naky bude dobrý měl by něco brát naky vitamíny
Lenka Hromadová

Vážená Lucie,


děkuji za Váš dotaz.


Pokud jsou přenesena do dělohy dvě embrya, pak je pravděpodobnost vzniku dvojčetného těhotenství velká. Kvalitní centra reprodukční medicíny přenášejí do dělohy pouze jedno embrya, neboť je snahou nás všech, aby vícečetná těhotenství nevznikala.  Jsou totiž velmi riziková jako pro samotné plody, tak i pro nastávající matku.


Jestliže má muž špatné parametry spermiogramu, může samozřejmě užívat potravinové doplňky, které mohou hodnoty zlepšit, nicméně jistota zde žádná není. Tyto doplňky by však měl užívat alespoň 3 měsíce. V rámci IVF jsou k oplození vajíček dnes využívány velmi moderní metody výběru spermií, které umožňují selekci opravdu nejkvalitnějších spermií přítomných v ejakulátu a následně vznik dobře se vyvíjejících embryí.


Držím Vám palce.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


 


Jana
Dobrý den paní doktorko. Pokoušíme se s přítelem skoro rok o otěhotnění. Je mi 31 let. Nechali jsme se vyšetřit v jednom brněnském centru, vše máme v pořádku (u mě se dělal horm. profil, AMH, imunologie, hormony štítné žlázy, trombofilní mutace, u přítele spermiogram vč. fragmentace DNA spermií, u obou pak ještě karyotyp a SMA a cystická fibróza). Jsem dokonce i po diagnostické laparoskopii - vše je prý v pořádku. Jediný problém u mě je, že mi moc nenarůstá děložní sliznice. 14. den cyklu mám max. 6 mm - může to být příčina? Zkoušela jsem Gynex a kontryhelový čaj, nepomohlo to. Po Estrofemu mi prý sliznice naroste, ale zase hrozí, že nebudu ovulovat. Poraďte mi prosím, co můžu zkusit. Na IVF ještě nechci, na to si myslím, že mám ještě tak rok čas.
Děkuji za odpověď
J.
Lenka Hromadová

Vážená Jano,


děkuji za Váš dotaz.


Nízká sliznice může být samozřejmě překážkou zahnízdění embrya. Je pravdou, že užití hormonů může ovulaci zablokovat, pak je samozřejmě přirozené početí nemožné.  Klientkám s tímto problémem radíme vyzkoušet metody tradiční čínské medicíny - hormonální jógu (v Brně určitě hodiny hormonální jógy probíhají, google Vám prozradí kde), akupunkturu, případně bylinné preparáty čínské medicíny.


Přeji Vám hodně úspěchů.


Se srdčným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Kulička
Hezký den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký výhový limit ženy pro IVF.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Lenka Hromadová

Dobrý den,


podle platného zákona je možné, aby žena podstoupila asistovanou reprodukci ve věku maximálně 49 let, tedy do svých 50. narozenin. Na základě jiného zákona hradí zdravotní pojišťovny IVF maximálně do věku 38 let + 364 dny.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


 


Deina
Dobrý den
Chci se zeptat? Mám za sebou už 4 IVF (Pronatal) a vždy neúspěšně. Před čtvrtým mi byla provedena laparoskopie a byla zjištěna neprůchodnost obou vejcovodů (oba odebrány), endometrióza, také často trpím na výtoky a záněty močových cest vždy pře léčeno ale stále se vrací. Čtvrté IVF byl sice pozitivní test (3x) gynekolog poté na ultrazvuku viděl dvě dutinky ,ale moc mále po týdnu už jen jednu ale zdálo se mu že neroste poté jsem 4dny špinila až slabě krvácela a test už ukazuje negativně. IVF bylo 24.11.2015. Je možné že už nejsem těhotná? Mám brát nějaké podpůrné prostředky z řad bylinek třeba Hemann femigard nebo jiné třeba čaje? Beru jen vitamíny pro těhotné. Děkuji za odpověď Šebestová
Lenka Hromadová

Vážená paní Šebestová,


děkuji za Váš dotaz.


Ohledně Vašeho současného těhotenství získáte jistotu pouze sledováním dynamiky těhotenského hormonu z krve a ultrazvukovým vyšetřením, případně i opakovaným.


Pro opakované potíže charakteru zánět pochvy nebo močových cest doporučuji užívat například bylinky Mgr. Podhorné k tomu určené, všechny produkty najdete na internetu.


Pokud by Vaše současné těhotenství nepokračovalo, doporučila bych Vám konzultovat v centru asistované reprodukce další vhodný postup - zeptat se, zda byla provedena všechna vyšetření, případně doplnit další, zjistit, jaký byl vývoj embryí, zda je vhodné pokračovat v léčbě stejným způsobem, případně využít možností dalších metod, které asistovaná reprodukce nabízí.


Držím Vám palce.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


 


Petra
dobry den chtela bych jse zeptat jestli je lepsi pri ivf vkladat dve ci jen jedno embrijko mame zkusenost jen pouze jednou a to s jednim a neuzpesne a stim ze nam doktorka rekla ze jsme zdravi a po tomto zakroku bohuzel nemam funkcni jednu stranu.a v nasem okoli hodne paru volilo druhou variantu a uzpesne.a nase lekarka nam rikala ze je to zbytecne a anizby udelala nejaka dalsi vysetreni tak nas,,talaci,,do dalsich pokusu ivf.stim ze jsme absolvovali i mnoho inseminaci a opet neuspesne..dekuji
Lenka Hromadová

Vážená Petro,


děkuji za Váš dotaz.


Rozhdně doporučuji přenášet pouze jedno embryo, vyhnete se tak rizikovému vícečetnému těhotenství.


Na kvalitním IVF centru, kde dobře funguje kryokonzervace embryí, je pravděpodobnost po přenosu kryokonzervovaného embrya stejně vysoká jako při přenosu čerstvého embrya. Šance na těhotenství je tedy stejná, pokud je do dělohy přeneseno více embryí společně (tady je ovšem vysoké riziko vícečetné gravidity) nebo jsou-li jsou do dělohy přenesena embrya postupně po jednom. Někdy se dokonce uvádí, že druhý postup vede k lepším výsledkům, protože každé embryo je vloženo do dělohy za jiných podmínek a někdy mohou být tyto podmínky pro implantaci embrya lepší, někdy horší.


Držím Vám palce.


S srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Saries
Dobrý den, s přítelem se snažíme 8 měsíců o mimčo, marně, já už dítko mám z předchozího vztahu takže si myslím že ve mě problém nebude, nicméně čekáme na výsledky spermiogramu mohu se zeptat jak se pokračuje dále kdyby mu vyšel špatně? a co když vyjde dobře? To se pak bude tedy hledat problém na mé straně? Děkuji moc za odpověd
Lenka Hromadová

Dobrý den,


děkuji za Váš dotaz.


Při špatných hodnotách spermiogramu je doporučeno mimotělní oplození, které má výborné výsledky.


Pokud by spermiogram měl normální parametry, pak je samozřejmě vhodné pátrat po jiné příčině neplodnosti a na základě zjištěného navrhnout páru správnou léčbu.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Markéta S.
Dobrý den,
mám 2 otázky:
1. kolik je teď pokusů ivf na pojištovnu? byly 4 pokusy když v prvních dvou pokusech se zavede jedno embryo, slyšela jsem že bych jich nově mělo být 5.
2. považuje se za správný postup udělat test na hormon AMH až před třetím pokusem o ivf? (mám 4 letou dceru, a 2 roky se snažíme o druhé. dcera je z jiného vztahu a byla hned. Mám za sebou 2 pokusy o ivf. v prvním jsem měla 4 folikuly a žádné vajíčko a v druhém 4 folikuli ale 1 nezralé vajíčko)
Lenka Hromadová

Dobrý den,


děkuji za Vaše dotazy.


1. Zdravotní pojišťovny hradí 4 IVF cykly za předpokladu., že v prvních dvou IVF cyklech bylo přeneseno pouze jedno embryo. Věkový limit pro úhradu je 38 let + 364 dny.


2. AMH doporučuji vyšetřit již před zahájením první stimulace pro první IVF, stejně jako jiné hormony vaječníků, hypofýzy, štítné žlázy a genetické testy obou partnerů.


Se srdečným pozdravem a přáním všeho nejlepšího


MUDr. Lenka Hromadová


dadyna
Dobrý večer, může o umělé oplodnění požádat sama žena?
Lenka Hromadová

Dobrý den,


děkuji za Váš dotaz.


Na základě platné právní úpravy ČR může o mimotělní oplození požádat písemně pouze žena a muž.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová


Učitelka MŠ
Dobrý den paní Doktorko,
Pět let se pokoušíme o druhé dítě. Po neúspěšné stimulaci Clostilbegytem a laparoskopii, kde mi odstraňovali endometriosu, jsme se rozhodli postoupit IVF. Manžel byl na spermiogramu - 10 % progresivních spermií.
Moje maminka se léčí na deprese, které se objevili po porodu.
Před dvěma lety byla u mě zjištěna panická porucha a depresivní stavy. Nyní se léčím Remoodem. Beru jeden denně. Zajímá mě, zda tento lék je velkou překážkou při další hormonální stimulaci a v případném těhotenství. Chápu, že by bylo lepší lék nebrat. Ale již jednou jsem vysadila a vše se do půlroku vrálilo zpět.
Děkuji za odpověď. D. H.
Lenka Hromadová

Dobrý den,


Remood by neměl být užíván v časném těhotenství zejména pro zvýšené riziko defektů srdce plodu, užití v pozdějších stadiích těhotenství může mít vliv na zdravotní stav plodu po porodu, mohou se vyskytnout různé obtíže v souislosti s abstinenčními příznaky. Hormonální stimulaci by lék ovlivňovat neměl, ale vzhledem k očekávanému těhotenství po stimulaci by bylo vhodné dohodonout se s Vaším ošetřujícícm lékařem na změně preparátu již předem také proto, abyste měli dostatek času vyzkoušet, který lék Vám vyhovuje.


Přeji Vám vše dobré.


Se srdečným pozdravem


MUDr. Lenka Hromadová




Horoskopy

Vodnář Skoro všichni kolegové si stěžují, že se jim nechce pracovat. Ale u vás je to jiné. Na povinnosti se…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Ráchel, Jeroným, Rachel





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné